Soteratkaisussa useita ongelmia

Lauri Oinonen

Maan hallituksen esittämä soteratkaisu vastuu- eli isäntäkuntamalleineen merkitsee lähtökohtaisesti vain maksajan roolia muissa kunnissa. Tuotettavat sosiaali- ja terveystoimen palvelut hinnoiteltaisiin isäntäkunnan toimesta. Olisiko sitten vastineeksi saatu palvelu nykytasoa? Mistä ja milloin saataisin terveys- ja neuvolapalveluja?

Ihmisten perustarpeisiin liittyvät suuremmat ja pienemmät asiat hoidettaisiin isäntäkunnan näkökulmista. Ilmeinen vaara tulisi olemaan palvelutason määrällinen ja laadullinenkin lasku, ellei suostuttaisi maksamaan korotettuja hintoja. Esim. Keuruulla julkinen terveydenhuolto on tuntuvasti merkittävämmässä asemassa kuin Jyväskylässä, jossa korostuu meitä enemmän yksityislääkärien ja työterveydenhuollon osuus. Sama kaavamainen toteutus ei palvelisi keuruulaisia.

Mitä tapahtuisi kunnissa nykyisille sotealan henkilöstöille? Tähän hallituksen ratkaisu ei anna mitään vastausta. Epätietoisuus tulisi luomaan turvattomuutta työpaikan pysyvyydestä ja heikentäisi työhyvinvointia.

Suuri kysymys liittyy myös terveysasemien, sairaaloiden, vanhainkotien ja muiden kiinteistöjen omistukseen, arvottamiseen ja tulevaisuuteen. Tätä talouden suurta peruskysymystä ei ole otettu hallituksen ratkaisussa huomioon lainkaan. Mm. Keuruulla ovat nyt uudet ja hyvät vanhustenhuollon tilat. Olisiko nämä annettava uudelle isäntäkunnalle ja mihin mahdolliseen hintaan vai suostuisiko isäntäkunta maksamaan niistä vuokraa ja mikä olisi sen taso?

Ajankohtainen ja nyt suuri ongelma tulisi uuden keskussairaalan rakentamisesta Jyväskylään. Tähän asti sitä on suunniteltu Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle. Nyt kallis ja massiivinen uusi sairaala tulisikin isäntäkunnalle.

Miten kävisi erikoissairaanhoidolle Keski-Suomessa, jos muut kunnat eli puolet uuden sairaalan maksajista, eivät enää suostuisikaan maksajaksi Jyväskylän omistukseen tulevalle keskussairaalalle? Mielestäni tässä asiassa tulevaisuus on nyt epävarmaa, koska sairaanhoitopiirit hallituksen soteratkaisussa esitetään lakkautettavaksi.

Osa edellä esitetyistä ongelmista voi siirtyä tai jopa poistua, jos hallituksen ratkaisu todetaan tuonnempana perustuslain vastaiseksi. Monet lainoppineet katsovat isäntäkuntamallin suhteessa muihin kuntiin sisältävän perustuslaillisen ongelman mm. demokratiavajeen ja omiin asioihin vaikuttamisen osalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu