Voitolliset mediayritykset huutavat valtiota apuun

Pekka Louniala

Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola huutaa kolumnissaan (Ksml 9.5.) valtiota apuun Suomen Tietotoimiston STT:n pelastamiseksi. Asiaan liittyy mielenkiintoisia kytköksiä.

STT on osakeyhtiö, joka on maan johtavien viestintäyhtiöiden omistuksessa. Osakkeet jakautuvat 38 yhtiön kesken (lähde: STT:n verkkosivut).

STT uutisoi vuonna 2012 noin 18,5 miljoonan eurin liikevaihdolla lähes 1,3 miljoonan euron liikevoiton. Tulosta ei voida pitää huonona nyt, kun STT:n omistajamediat ylittävät muun kiireen lomassa leveää kuolemanlaaksoaan. Huoli siitä, että vaurailla suomalaisilla viestintätaloilla ei itsellään olisi kykyä kehittää eikä ehkä ylläpitääkään STT:tä, on ylimittainen ja liioiteltu sekä varsin tarkoitushakuinen.

STT:n pääomistajia ovat Sanoma News 33,1%, Alma Media 20,6% sekä TS-yhtymä 17,8%. Seuraavana listalla tulee Keskisuomalainen 5,8% osuudella, joten yhdessä tämän ryhmän omistus muodostaa 77,3% Suomen Tietotoimiston omistuksesta. Ylen osuus on 1,7%.

Kolumnistin työnantajan – Keskisuomalaisen – omistus ja vaikutusvalta sekä tämän kautta taloudelliset intressit STT:ssa ovat paljon suuremmat. Alma Mediasta kuuluu eniten Ilkka Yhtymälle n. 30% , Keskisuomalaisen osuus on 1%. Ilkasta Keskisuomalainen omistaa 6%. Ilkka ja Esan Kirjapaino omistavat STT:sta suoraan yht. 1,4% sekä Ilkka-yhtymän I-mediat 1,3%.

Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi istuu mm. Ilkka-yhtymän hallintoneuvostossa ja Esan Kirjapainon hallituksessa. Media-alan omistusvyyhdet ovat todella monimutkaisia ja ristikkäisiä.

Valtio kerää veroina mediamaksua, jolla rahoitetaan Yleisradion toiminta. Maksun tuotto on 500 miljoonaa euroa. Mediamaksusta voisi Mervolan mukaan lohkaista 2–3 prosenttia (noin 10 miljoonaa euroa) STT:lle eli suomalaisen tiedonvälityksen monipuolisuuden ja luotettavuuden ylläpitämiseen.

Jos Yle toisi myötäjäisinä tämän summan, niin samaisen omistajamatematiikan mukaan Keskisuomalaisen osuus olisi 34 miljoonaa! Onko kuitenkin niin, että valtion todella tulisi verotuloilla pönkittää voitollista yritystä ja kasvattaa pottia mediamonopolien jaettavaksi?

Jos helatorstain kolumnin olisi kirjoittanut vaikkapa tilapäinen toimitusharjoittelija, vaatimukselle mittavasta valtionavusta yksityisomisteiselle osakeyhtiölle olisi voinut jopa hymähtää. Esityksen takana kuitenkin on STT:n hallituksessa istuva Keskisuomalaisen vastaava päätoimittaja.

STT:n rahoittaminen osaksi mediamaksulla olisi Mervolan ymmärryksen mukaan kilpailuneutraali keino suomalaisen tiedonvälityksen monipuolisuuden ja luotettavuuden ylläpitämiseksi. Omituinen ajatus, mutta sopii tyyliin.

Olisi mielenkiintoista nähdä STT:n hallituksen seuraava esitys koskien yhtiön rahoitusta ja omistusjärjestelyjä, mikäli miljoonia omistajilleen tahkoavat lehtitalot eivät omasta kuolemanlaaksostaan selviäisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu