Annetaan maailman tyttöjen olla tyttöjä

Nepalilaistytöt peltotöissä. Aivan liian monen tytön kohtalo sinetöityy kehitysmaissa liian varhain. Kautto Jaana

Heidi Hautala

On äitienpäivä, juhlinnan aika useissa osissa maailmaa. Kuitenkaan kaikkialla avioituminen ja äidiksi tuleminen ei aina ole suuren juhlan hetki. Monissa kehitysmaissa avioliitto tai äitiys voi tapahtua liian varhain, kun tyttöjen tulisi vielä olla tyttöjä, käydä koulussa ja leikkiä muiden lasten kanssa.

Kabulissa 15-vuotias Freshta pakeni avioliittoa kaksi kertaa vanhemman miehen kanssa.

”Minulla on koulutus, siksi saatoin vastustaa vanhempieni päätöstä. Mutta sisareni on vasta 13-vuotias ja he naittavat hänet tuolle vanhalle miehelle” kertoo Freshta kyyneleet silmissään ja huolestuneena sisarensa kohtalosta. Freshta asuu salaisessa naisten turvakodissa Kabulissa, jonne poliisi ohjasi hänet vanhempien pahoinpitelemänä ja kotoa pois ajamana.

Afganistanissa laki kieltää avioitumisen alle 16-vuotiaana, kuitenkin monet tytöt päätyvät naimisiin jopa 13 vuoden ikäisinä. Tarkkojen tilastojen kerääminen lapsiavioliitoista on vaikeaa, mutta arvioiden mukaan 40 prosenttia afgaaninaisista avioituu ennen 18 ikävuottaan. Osoittaakseen hedelmällisyytensä useat heistä myös päätyvät äideiksi liian aikaisin.

Lapsiavioliitot ja teiniraskaudet eivät ole suuri ongelma ainoastaan Afganistanissa. Kaikkiaan joka kolmas tyttö alhaisen ja keskitulon maissa päätyy naimisiin ennen kuin ehtii täyttää 18 vuotta ja joka yhdeksäs ennen kuin täyttää 15 vuotta.

Tämä tarkoittaa vuosittain 14,2 miljoonaa lapsiavioliittoa ja 16 miljoonaa uutta nuorta äitiä. Kehitysmaissa 90 prosenttia teiniraskauksista tapahtuu avioliitossa.

Yleisimpiä lapsiavioliitot ovat Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, mutta niitä on myös useissa Latinalaisen Amerikan maissa, Lähi-idässä ja Itä-Euroopassa. Riski on suuri silloin kun tytöt tulevat köyhistä oloista tai asuvat maaseudulla – aivan erityisen haavoittuvassa asemassa tytöt ovat humanitaarisen kriisin alueilla.

Lapsiavioliitoilla ja liian aikaisella äitiydellä voi olla tuhoisia seurauksia terveydelle. Komplikaatioiden riski raskausaikana ja synnytyksessä kasvaa, kun tytöt ovat teini-iässä.

Tähän ovat syynä tyttöjen kesken oleva fyysinen kehitys sekä tilanteet, joissa he eivät saa riittävästi ja riittävän aikaisin tarvitsemaansa hoitoa. Seurauksena voi olla kuolema, elinikäinen sairaus tai vamma, kuten fistula, synnytysvaurio, joka aiheuttaa repeämän ja elinikäisen kroonisen pidätyskyvyttömyyden. Arviolta 300 miljoonaa tyttöä ja naista kärsii vastaavanlaisista sairauksista tai vammoista.

Naimisiin päädyttyään tyttöjen ja nuorten äitien koulunkäynti yleensä keskeytyy, minkä vuoksi myös heidän tulevaisuuden mahdollisuutensa kaventuvat huomattavasti. Nuorilla, joilla on mahdollisuus käydä koulunsa loppuun ja saada toisen asteen koulutus, on selvästi paremmat mahdollisuudet ansaita itse elantonsa, päättää avioitumisesta, kumppanistaan ja äitiyden ajoituksesta sekä panostaa lastensa tulevaisuuteen. Tällä tavoin he lopulta voivat auttaa niin itseään kuin perhettään pois köyhyydestä.

Lapsiavioliittojen ja teiniäitiyden ennaltaehkäisy auttaa myös vähentämään tyttöjen riskiä joutua väkivallan tai sosiaalisen eriytymisen uhreiksi, mikä seuraa usein nuorten tyttöjen avioitumista vieraaseen perheeseen.

YK:n väestörahasto UNFPA työskentelee lapsiavioliittojen ja teiniäitiyden ehkäisemiseksi. Tämä on tärkeä tavoite itsessään, mutta samalla merkittävä askel siinä, että tytöille taataan täydet mahdollisuudet.

Kun tytöille tarjotaan mahdollisuus kouluttautua ja päästä työmarkkinoille, heille tarjotaan mahdollisuus rikkoa sukupolvelta toiselle periytyvä köyhyyden kierre. Siksi UNFPA kannustaa hallituksia ja kansalaisyhteiskuntaa parantamaan ja kehittämään kansallista lainsäädäntöä lapsiavioliitoja vastaan.

Suomen kehityspolitiikassa korostetaan naisten voimaannuttamista. Tarkoituksena on taata naisille koulutus, terveydenhoito ja taloudellinen asema sekä suojella naisten oikeuksia. Näihin teemoihin kuuluvat myös lapsiavioliittojen ja liian aikaisten tai ei-toivottujen raskauksien ehkäisy.

Suomi yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa onkin yksi suurimmista UNFPA:n tukijoista ja edistää näin sukupuoltenvälistä tasa-arvoa ja naisten oikeutta kontrolloida omaa elämäänsä.

UNFPA ja Suomi työskentelevät maailmanlaajuisesti sen puolesta, että tyttöjen oikeudet sekä lisääntymis- ja seksuaaliterveyskysymykset otetaan huomioon myös vuoden 2015 jälkeisissä globaaleissa kehitystavoitteissa. Teemme työtä yhdessä paikallisten yhteisöjen ja muutosta ajavien toimijoiden kanssa lopettaaksemme haitalliset traditiot.

Tänään äitienpäivänä haluamme muistuttaa siitä, kuinka tärkeää on jatkaa työtä kaikkien maailman tyttöjen hyväksi.

Toiveemme on, että yhteisten tavoitteiden ja ponnistelujen avulla voimme taata Freshtan, hänen pikkusisarensa, mutta myös maailman kaikkien muidenkin tyttöjen oikeuden olla tyttöjä eikä äitejä aivan vielä!

Hyvää äitienpäivää!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu