Joutaako rokote roviolle?

Antero Westerlund

Äskettäin (10.4. ja 17.4.) televisiossa esiteltiin lapsi, jonka väitettiin saaneen vaikeita oireita rokotteesta, koska oireet alkoivat pari päivää rokotuksen jälkeen. Myöhemmin lapsen tilassa tapahtui kohentumista, jota pidettiin homeopatian ansiona. Samalla ajattelutavalla perustellaan monia ns. vaihtoehtohoitoja; jos asiakkaan vointi paranee, se johtuu hoidosta, mutta epäonnistumiset unohdetaan tai kirjataan muista syistä johtuviksi.

Todellisten syy-yhteyksien erottaminen sattumasta vaatii hyvin suunniteltuja ja toteutettuja tutkimuksia. Yksittäisten parannuskertomusten keräily ei ole tutkimusta.

Satunnaisiin syy-yhteyksiin uskominen voi johtaa hirvittäviin erehdyksiin. Tiedämme jo, että katovuodet tai epidemiat eivät johdu noituudesta, mutta vielä 1600-luvulla lähes kuka tahansa saattoi joutua roviolle tai hukutettavaksi noituudesta epäiltynä, ja seuraavan vuoden sato tai epidemian loppuminen kruunasi ratkaisun.

Ihmisellä on synnynnäinen taipumus uskoa ajallisten yhteensattumien merkitykseen. Syy-yhteyden asettaminen perättäisille tai samanaikaisille tapahtumille voi johtaa tärkeään keksintöön, mutta jos pelkän ajallisen yhteyden perusteella vaaditaan perusteellisesti tutkitun ja hyödylliseksi osoittautuneen rokotteen kieltämistä, voi seurata suurta tuhoa.

Moniin sairauksiin ja niiden hoitoihin liittyy huonontunut vastustuskyky infektioita vastaan, mm. syöpä- ja elinsiirtopotilaat, joille tavalliset rokkotauditkin voivat olla hengenvaarallisia.

Rokotusten lopettaminen päästäisi epidemiat valloilleen, kuten monin paikoin Keski-Euroopassa ja Britanniassa riehuvan tuhkarokon, joka edelleenkään ole terveillekään lapsille vaaraton tauti, vaikka ohjelmissa esiintynyt homeopaattilääkäri näin antoi ymmärtää. Britannian homeopaattiyhdistys onkin äskettäin muuttanut periaatteellista kantaansa ja suosittelee rokotuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu