Perhetyön pyykeistä on tärkeä puhua

Tarja Anttonen

Sosiaaliasiamies pohti (Ksml 3.5.), onko perhetyö liiaksi erikoistunutta vai pitäisikö sen olla konkreettisempaa ja tarttua joustavammin perheen tilanteisiin, kuten kodinhoitotarpeisiin. Aihe on tärkeä.

Me Jyväskylän perhetyössä jäimme pohtimaan asiaa. Käytännössä meidän työmme perheessä alkaa lastensuojelun sosiaalityön yhteydenotosta tilanteissa, joissa on tullut huolta perheen tilanteensa, lapsista, vanhemmista, tai on kriisitilanteita kotona.

Perhetyö on sellaista yhteistyötä, ettei sitä voi tehdä kuin perheen suostumuksella. Alku on nihkeää, jos perhe ei näe mitään ideaa siinä, että kannattaisi ottaa kotiin ulkopuolista tukea. Siksi on tärkeä sopia yhdessä siitä, mitä asioita aletaan yhdessä selvittää ja hoitaa kuntoon.

Perhetyö on sekä keskustelevaa että toiminnallista. Perhetyön ammattitaitoa on valmius tulla tueksi hyvin erityyppisiin tilanteisiin, ehkä setvimään asioita sohvalla istuen, joskus mukaan lääkärin luo, usein rauhoittelemaan levotonta lasta tai rohkaisemaan uupunutta äitiä. Perhetyöntekijä käy myös silloin tällöin kodeissa, joissa on ”huusholli sekaisin”. Avuksi saattaa riittää paikkojen siistiminen yhdessä, mutta usein haetaan ammattitaitoista ja useamman kerran annettavaa kodinhoitoapua lapsiperheiden kotipalvelusta.

Kokonaisuutena perhetyön tuki on hyvin vaativienkin pulmien ratkomista yhdessä perheen kanssa. Perhetyöntekijällä on usein ilo olla mukana jakamassa perheen hyviä uutisia. On myös hienoa päättää yhteistyö siihen, että perheen asiat ovat alkaneet sujua hyvällä tavalla.

perhetyön palvelupäällikkö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu