Maan hallitus ”väkivallan” tiellä

Kauko Tuupainen

Jyrki Kataisen (kok.) hallitus näyttää käyttävän väkivaltaa aikoessaan vaientaa Järviradion kuulumisen Helsingissä, Turussa, Riihimäellä, Vaasassa, Kurikassa ja Pirkanmaalla. Muuhun johtopäätökseen en voi tulla tutustuttuani ”Sähköisen median viestintäpoliittisen ohjelman mukaiseen Valtioneuvoston selontekoon 2012”.

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurun (sd.) johdolla pikavauhdilla valmisteilla oleva lakiehdotus sulkisi siis puolet Järviradion taajuuksista. Useiden kansalaisten ja ennen kaikkea Järviradion kuuntelijoiden mielestä menettely on suorastaan pöyristyttävä.

Onko ministeriltä unohtunut perustuslakivaliokunnan televisio- ja radiotoimintaa koskevaan hallituksen esitykseen (HE 34/1998 vp) antama lausunto? Siinä kiinnitettiin huomiota mm. sananvapauden varmistamiseen ja viestinnän keskittymisen estämiseen.

Järviradio pitää yllä toimintaansa omalla tulorahoituksellaan. Toisaalta on kyse myös suomalaisten säveltäjien, sanoittajien ja esittäjien tukemisesta, sillä Järviradiossa soivat pääasiassa suomalaiset musiikkikappaleet, mikä ei ole vähäinen asia.

En jaksa ymmärtää, miksi Viestintäviraston myöntämillä lyhytaikaisilla (kolmen kuukauden) luvilla ei saisi olla mainoksia tai sponsoroituja ohjelmia – pitkäaikaisten lupien tapaan? Onko ”juonittelun” takana Viestinnän Keskusliitto, jonka ajatuksena on lain avulla turvata jäsenyhdistystensä markkinointi ja taloudellinen menestyminen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu