Tuliko sote-ulkoistus lopulta halvaksi, Jämsä ja Kuhmoinen?

Kari Keskinen

Vuoden 2009 alussa aloitti Kuhmoisten ja Jämsän sosiaali- ja terveystoimen yhteistyöalue. Taustalla ovat Jämsän monet kuntaliitokset, Kuhmoisten kieltäytyminen kuntaliitoksesta sekä ns. paras-laki.

Jämsä lopetti seutukunnallisen terveydenhuollon kuntayhtymän ja halusi osaavaksi isäntäkunnaksi.

Jokilaakson Terveys Oy (JLT) aloitti syksyllä 2009 Uuden Jämsän tarpeisiin. Tähän yhtiöön ei Kuhmoinen halunnut osallistua. Siksi Kuhmoisista tuli sekä Jämsän renki että kultamunahanhi.

Järjestelyjä perusteltiin kuntapäättäjille edullisuudella ja sillä, että Jämsään jäisi työpaikkoja.

Tuliko halpaa ja miten kävi työpaikoille vuoteen 2013 tultaessa? Kustannukset kasvoivat ja Jämsän terveydenhuollon työpaikoista vajaat 190 ulkoistettiin JLT:lle edelleen mm. Pirkanmaalle jaettavaksi.

Vuoden 2008 lopussa Kuhmoinen maksoi nykymuotoisesta sotestaan noin 7,6 milj. euroa. Vuonna 2013 – eli neljän vuoden jälkeen kunnan budjettiin on kirjattu sotekuluksi 10,1 milj. euroa. Kasvua olisi siten noin 36 prosenttia. Onko halpaa, kun kiinteistöjen poistot jäivät itsellemme maksettavaksi eikä Jämsä ei maksa toimitiloista kelvollista vuokraa?

Noilla korjauksilla Kuhmoisten todellinen sotekulu olisi nyt verrattuna th-kuntayhtymän aikaan luokkaa 12 miljoonaa. Todellista – itse päättäjiltä peitettyä – kasvua on noin 58 prosenttia ilman inflaatiokorjausta.

Jämsä on toki hyödyntänyt laskutuksessaan Kuhmoisten budjettiosaamisen tunnettuja heikkouksia sekä valtuutettujen holtitonta tahtoa kasvattaa Jämsälle maksettavaa lisähenkilökuntaa. Kuhmoisten kustannusten kasvu on taloushallinnon osaamattomuutta, josta ei tarvitse syyttää JLT:tä tai Jämsää.

Jämsä ei puolestaan halua julkaista internetissä vuotta 2011 aiempia tilinpäätöksiään. Silti voi laskea, että Jämsän vastaava sotekulu olisi kasvanut vuoteen 2013 tultaessa kahdessa vuodessa noin 10 milj. eurolla eli noin 17 prosenttia. Luvusta puuttuvat JLT:lle annetut rajut vuokrasubventiot, poistot sekä kovin väljästi harkittujen kalustomyyntien tappiot. Arvioin perustellusti, että Jämsän sotekustannusten kasvu olisi suurempaa kuin Kuhmoisten.

Molempien kuntien väkiluku pienenee vauhdilla samalla kun kustannukset kasvavat hallitsemattomasti. Onko halvempaa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.