Pienipalkkaisille lisää liksaa

Satu Kortelainen

Jyväskylän perusturvalautakunta on hyväksynyt yksimielisesti kaupungin terveyspalvelujen vastuualuejohtajan palkaksi 9500 euroa kuukaudessa.

Aiemmin tehtävästä on maksettu 7700 euroa kuukaudessa – eli korotusta tulee 22 prosenttia.

Päätöksestä tekee erityisen törkeän kaupungin säästökuuri, joka tarkoittaa tavallisille pienituloisille kaupunkilaisille tarkoitettujen palvelujen tuntuvaa leikkaamista. Lisäksi päätös on täysin kohtuuton verrattuna matalapalkka-alojen nollakorotuslinjaan, mikä merkitsee pienituloisille palkansaajille syveneviä toimeentulovaikeuksia.

Kaupunki siis omalla toiminnallaan tukee kansalaisten tuloerojen kasvua ja heidän syrjäyttämistään palvelujen piiristä.

Perusturvalautakunnan puheenjohtaja Mauno Vanhala (ps.) on puolustanut uuden vastuualuejohtajan ökypalkkaa ja syyttänyt arvostelijoita politikoinnista. Hänen mielestään kaupungin henkilöstöjärjestöjen ei tulisi puuttua vastuualuejohtajan palkkaan. Hyväpalkkaisena lääkärinä Vanhalan näkökulma kaupungin palkkapolitiikkaan on perin vääristynyt.

Koska uuden vastuualuejohtajan palkka on suurempi kuin hänen esimiehensä, seuraavaksi on odotettavissa tuntuvat palkankorotukset kaupungin ylimmälle virkamiesjohdolle.

Päätöksenteon moraali on täysin hukassa. Johtajavalinnan taustalla lieneekin pyrkimys julkisten terveyspalvelujen yksityistämiseen hinnalla millä hyvänsä ja asiakkaiden maksukyvystä piittaamatta.

Kaupungin ylimmät virkamiehet eivät ole palkkakuopassa eivätkä paini henkilökohtaisten toimeentulovaikeuksien kanssa. Talousahdingosta huolimatta heidän palkkaansa on korotettu säännöllisesti ja reilusti.

Sen sijaan kaupungin pienipalkkaiset, peruspalveluja kuntalaisille järjestävät työntekijät tarvitsevat palkkoihinsa reilut tasokorotukset.

Kaupungin henkilöstöjärjestöt ovat arvostelleet lääkäripomon uutta huippupalkkaa. Ne ovat vaatineet kaupunginhallitusta puuttumaan korotukseen ja esittäneet muullekin henkilöstölle palkankorotuksia.

Henkilöstöjärjestöjen vaatimukset ansaitsevat täyden tuen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.