Työläät proopuskat

Maire Vidgrén-Hätinen

Onnistuin pääsiäislauantaina saamaan kotipankkini avainlukulistan jumiin. Sairastuin vatsatautiin enkä voinut lähteä pankkiin hoitamaan asiaa. Kirjoitin valtakirjan ja panin mieheni asialle. Ei onnistunut.

Vihdoin perjantaina 3.5. ehdin toiveikkaana pankkiin. Asia tyssäsi alkuunsa: vuonna 1977 saatu ajokortti, joka kelpaa poliisille ratsiassa, ei kelvannut. Passinikin oli juuri ehtinyt vanhentua, joten mitään mahdollisuutta henkilöllisyyden tunnistamiseen ei ollut.

Kiroilin hartaasti, jolloin virkailija ystävällisesti neuvoi hankkimaan poliisilta pikahenkkarin (33 euroa). Menin äkkiä valokuvaan ja poliisin lupatoimistoon.

Kolmen tunnin odottamisen jälkeen armahdin virkailijaa. Odotussali oli ääriään myöten täynnä väkeä ja toimisto suljettaisiin pian – pankkikin menisi kiinni 15 minuutin kuluttua.

Avainlukulistani on edelleen jumissa ja laskut maksamatta. Henkkarin voin noutaa maanantaina, ja passi lähetetään johonkin R-kioskiin jonnekin päin Jyväskylää.

Koska pankki ei vastaa mistään muusta kuin rahastuksesta, toivon, että saan avainlukulistan, ennen kuin luottotietoni menevät.

Erään ystäväni 88-vuotias mummo ei omista pankkikorttia. Hän käy nostamassa käyttörahansa henkilkökohtaisesti omasta tutusta pankista tutulta virkailijalta. Mummolle oli käynyt kuten minulle. Tuttu virkailija kieltäytyi antamasta rahaa, koska henkilökortti oli vanhentunut.

Nyt mummo lainaa rahaa lapsiltaan, koska ei pääse jalka paketissa valokuvaan eikä poliisille hakemaan uutta henkilökorttia. Toisen ystäväni isän oli ollut pakko luovuttaa tyttärelleen tilinkäyttöoikeudet, koska hänellä ei ole internet-yhteyttä eikä hän osaa käyttää tietokonetta. Jos maksaa laskun pankin tiskillä, siitä veloitetaan 3,50 euroa laskua kohden.

Myös poliisin ja terveyskeskusten palvelut ovat kurjistuneet. Kun vaihdoin reseptini E-resepteihin, odotusaika virkailijan luo oli ”vain” 1,5 tuntia. Ministeri Räsänen vakuuttelee hurskaasti, etteivät palvelut heikkene, vaikka palveluja heikennetään.

Nyt poliisin lupatoimistoon pääsee asioimaan vain varaamalla ajan etukäteen. Virkailijoita on neljä, joten kukin voi laskea, montako asiakasta he pystyvät palvelemaan päivää kohti. Passi pitää noutaa lähimmästä R-kioskista.

Tuskin tsaarin ajan Suomessakaan proopuskojen hankkiminen oli työläämpää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.