Kaivoskaupoissa isot ”kantorahat”

Veikko Vuontisjärvi

Suomen kaivoskaupoissa liikkuvat isot ”kantorahat”, mutta ei meille. Tämä johtuu Mauri Pekkarisen johdolla sorvatusta kaivoslaista. Meille nuo kantorahat tulevat esille vain suomalaisten tytäryhtiöiden kirjanpidossa: verotettavan tuloksen minimoinnissa. Kaivoslakimme hölmöilyn huippua onkin, että sitä kautta yhtiöt iskettävät vielä sekä valtion että kuntien kassasta veroeurojakin.

Kevitsassa operoiva kanadalainen FQM osti äskettäin kanadalaisen Inmet Mining Corporation, joka operoi Pyhännän kaivoksella. Hinta oli noin 4 miljardia euroa. Siitä riittää jatkossa järjestelyvaraa myös tytäryhtiö Kevitsan verosuunnitteluun. Unelmat Kevitsan yhteisöverotuotoista on Sodankylässä syytä päivittää realismiin.

Ei ole ihme, jos kaivoslakimme aluevaraus/valtaustoimen antama maksuton omistusoikeus GTK:n löytämien malmikenttien mineraalivaroihin on käynnistänyt jo sataan nousevat jonot valtaushakemuksille. Helpoin tapahan rahantekoon on myydä ilmaiseksi saadut mineraalit eteenpäin. Voittoprosentti on 100 kuin varastetun tavaran myyjällä.

Tätä tietä ovatkin syntyneet sekä Kevitsa, Pahtavaara että Kittilän kultakaivos. Se näkyy jo myös pettymyksinä kaivoksilta odotetuissa verotuloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu