Alkutuotanto elättää viihteellisenkin kansan

Esko Järvenpää

Metsästä ja maasta on tämä kansa elantonsa saanut. Metsästä se tulee merkittävästi vieläkin. Vahvamieliset yksinäiset puurtajat aikanaan laittoivat tukit huilaamaan kohti jalostuslaitoksia, kirveellä ja käsisahalla. Niin he tekevät yhä tekniikan kehittämillä Ponseillaan.

Näillä raaka- aineilla Suomen kansantuloa jalostetaan edelleen sahoilla ja paperitehtaissa. Valitettavasti tämä porukka liitännäispalveluineen välillä unohdetaan. Televisiota katsoessa syntyy harhainen käsitys, että biiseillä, albumeilla, jääkiekolla ja muulla viihdehommalla tuottaisimme syötävää.

Työt ensin ja sitten huvit, on vanha viisaus, se näyttää nyt unohtuneen ja kansantulo kääntyy miinukselle. Viihde on hauskaa ja siihen saa pikavippejä jopa julkistalouskin, kreikat on kaukana kun tähtiä vielä on kolme. Tähdet hiipuu jos työn arvostuskin hiipuu.

Ammatillisten koulutuspaikkojen korjattukin leikkaus on vielä kerran päivitettävä vastaamaan tuottavan työn edellyttämää hyvää kansantulotavoitetta. Kehysriihessä luotiin uskallusta yrittämiseen, nyt myös median tulisi kannustaa siihen. Viihde ja tuottavaa kansantuloa kehittävä työ tulisi näyttää oikeassa suhteessa elinmahdollisuuksiimme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.