Jäällä joka vuosi turhuuden markkinat

Ilari Kotimäki

Viime viikkoina suomalaista penkkiurheilijaa on hemmoteltu. Harva se ilta TV:stä on tullut huippuottelu, välillä suomalaista jääkiekkoa, välillä kansainvälistä jalkapalloa. Kai voisi sanoa, että kaikella on rajansa.

Suomalaiset jääkiekkosarjat on saatu päätökseen. Sarjakausi on ollut pitkä ja otteluita on tahkottu tuhansia. Jääkiekkokansa on kyllästetty otteluilla. Mutta kaikkea ei ole vielä kansasta imetty, nyt ovat käsillä MM-kisat, turhuuden markkinat, joita pitää työntää ruudun täydeltä, halusi kansa sitä tai ei.

Eikö kukaan saa tätä häpeällistä urheilun poljentaa pysäytettyä? NHL-pelaajat ovat haluttomia saapumaan omiin kotikisoihin. Eikö tämän jo pitäisi herätellä Kalervo Kummolaa ja kumppaneita?

Voiko olla sen luovempaa hulluutta kuin toistaa jääkiekon MM-kisoja Suomessa? Torstai-iltana päävalmentaja Jukka Jalonen ymmärtää pelaajia, jotka kieltäytyvät kisoista. Kun päävalmentaja ymmärtää poisjääviä pelaajia, niin kuka siten ymmärtää Kummolaa, joka tuntuu olevan vuodesta toiseen toistuvien uusintojen vankkumaton kannattaja?

Jos jotain motiivia voisi kaivella näille alennustilan toistuville kisoille, niin kai sieltä löytyy kaiken takaa raha. Voiko varakkaimman maamme urheilujärjestön harkinta pettää jälleen niin voimallisesti, että rahaa on tahkottava, kun hullu kansa on valmis maksamaan, vaikkakin edellisellä kerralla valtaisan pääsylippukapinan jälkeen?

Jos toinen motiivi jääkiekon MM-kisojen jokavuotisille uusinnoille on kansan riippuvuuden säilyttämisessä, niin tämä perustelu on yhtä epälooginen kuin se, että opetus- ja kulttuuriministeriö ilmoittaa suureen ääneen olevansa huolissaan kaljamainonnasta ja sen mielikuvien synnyttämästä ongelmakäyttäytymisestä. OKM puuttuu kaljamainontaan, mutta samalla hyväksyy kaljarallin jatkumisen idolien areenoilla.

Kun jääkiekon MM-kisat seuraavat toistaan joka kevät, niin eittämättä tämä kuvastaa lajin sisäistä pelkoa, alhaista itsetuntoa maailman harrastetuimpaan jalkapalloon verrattuna.

Kun jalkapallolle tärkeintä on taso, erilaisuuden hyväksyntä ja sen kautta arvostus, jääkiekko koettaa löytää saman jokavuotisilla toistoilla.

Valitettavasti Kummola erehtyy. Määrä ei takaa laatua. Jääkiekko ei ikinä pääse nousemaan nykytasostaan muualla kuin Yhdysvalloissa ja Kanadassa, jos sama tahti, MM-kisojen toistaminen vuosittain jatkuu.

Jalkapallon MM-kisat ovat neljän vuoden välein. Kisojen välillä pelataan maaosien mestaruuskilpailut. Juuri tällä tavalla jalkapallon suosio ja arvostus yhä vain kasvaa. Tämän toivoisi jääkiekonkin päälliköiden ymmärtävän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.