Vähemmän vihapuhetta kehitysvammaisuudesta

Timo Saloviita

Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttaa Euroopan neuvoston vihapuheen vastaista kampanjaa. Siinä koulutetaan nuoria aktivisteja tunnistamaan ihmisoikeuksia loukkaava vihapuhe verkossa ja reagoimaan siihen.

Kampanjan koulutusvideossa vihapuheen tyypillisiksi kohteiksi tunnistetaan värilliset, homoseksuaalit, kuurot ja sokeat. Näistä homoseksuaaleja on väestöstä 0,6 prosenttia, kuuroja alle promille ja sokeita saman verran.

Videon katsottuaan täytyy vain huokaista, että voi ei, taas kehitysvammaiset unohdettiin, vaikka heitä on monta kertaa enemmän kuin homoseksuaaleja, kuuroja ja sokeita yhteensä. Lisäksi heihin kohdistuva vihapuhe näyttää olevan julkisesti hyväksyttyä.

Jopa lehtien otsikoista saa tuon tuosta lukea, miten joku on taas ollut idiootti. Tällä viitataan vaikeaan keskushermostovaurioon, josta kärsivät ihmiset saavat siis olla julkisen halveksunnan vertauskuvia, kun tarvitaan sopivia haukkumasanoja. Sanaa viljellään myös lapsille suunnatuissa sarjakuvissa.

Vihapuheen vastaista kampanjaa kai sitten tarvitaan, mutta näyttää siltä, että kohderyhmään on vaikea päästä mukaan. Toivoisin kuitenkin, että kaikki tahot ja etenkin tiedotusvälineet pyrkisivät vähentämään omaa kehitysvammaisuuteen viittaavaa vihapuhettaan. Niin sanottujen ”idioottien” virallinen kohtelu on ollut ala-arvoista eikä heihin kohdistuvaa vihapuhetta sellaiseksi edes tunnisteta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu