Miksi kannattavaa myydään kiireellä?

Jorma Ursin

Laboratorioliikelaitos Keslab on saanut keskussairaalan johdossa ja sairaanhoitopiirin hallituksessa aikaan varsinaisen myyntilaukan. Keskustelu on kuitenkin ollut näennäisestä taloushyödystä, hallintorakenteista ja vallan jakamista.

Onkohan nyt paniikkinappulakin päällä. Entinen sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri on juuri siirtynyt Kanta-Hämeeseen ja uusi, yksimielisesti sairaanhoitopiiri uudeksi johtaja Juha Kinnunen ottaa viran vastaan 1.6.2013. Julkisuudessa on esitetty, että Keslabin fuusio voisi toteutua jopa lokakuussa 2013. Kiireeksi menee!

Keslabissa analysoidaan 95 prosenttia maakunnan asukkaiden laboratorionäytteistä, muun muassa Jyten terveyskeskusten näytteet. Lisäksi Keslab myy laboratoriopalveluja työterveyshuollolle, muille sairaanhoitopiireille, yksityisille yrityksille ja yksityislääkäreiden potilaille.

Sairaalan talous on kuralla selittää johtajaylilääkäri Markku Voutilainen ja tästä syystä laboratorioliikelaitos Keslab on pakko myydä. Johtajaylilääkäri Markku Voutilaisen mukaan laboratoriofuusiosta toivotaan saatavan säästöjä 0,9 - 2,6 miljoonaa vuodessa. Perustuuko laskelmiin vai onko säästö sairaanhoitopiirin omien myyntimiesten ylioptimistisia toiveita?

Inspira Oy:n tekemistä arvomääritelmälaskelmista saa toisenlaisen käsityksen. Laboratorioliikelaitos Keslabin myynnistä ei ole odotettavissa nopeaa hyötyä. Toiminnan kannattavuuden arvioidaan jopa alenevan yhtiöittämisen kustannusten vuoksi. Laboratoriopalvelujen hinnoittelusta ja kustannussäästöistä saatava hyöty realisoituisi täysimääräisenä vasta vuosien viiveellä.

Laboratoriofuusiohankkeella on kiire ja sen perusteet vaikuttavat sekavalta. Mutta mehän olemme Jyväskylässä jo tottuneet siihen, että päättäjät sanovat jälkeen päin, etteivät tienneet mitä ja mistä tulikaan päätettyä.

Keslab on kannattavuudeltaan eräs Suomen kärkipään laboratorioita. Taseessa 31.12. 2012 liikeylijäämäkertymä on 2,0 miljoonaa euroa. Oma pääoma taseessa yhteensä 3,1 miljoonaa euroa. Sijoitetun pääoman tuotto vuonna 2011 oli 22 ja vuonna 2012 se oli 13 prosenttia. Kannattavuuslukujen valossa on ymmärrettävää, että ostajakandidaatti Fimlab-laboratoriot Oy on ottanut aktiivisen otteen fuusiohankkeessa ja vie keskisuomalaisia päättäjiä kuin vierasta sikaa.

Keslabin myyntihinta suunnitelmien mukaan olisi 3 miljoonaa euroa. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ostaisi kuitenkin 1,2 miljoonalla eurolla Fimlabin osakkeita, jolloin sairaanhoitopiiri omistaisi Fimlabin osakkeita 25 prosentin osuudella. Onko selvitetty, että kannattaako kuralla olevan sairaan-hoitopiirin sijoittaa kaupan ehtona olevat 1,2 miljoonaa euroa osakkeisiin? Nämä Fimlabin osakkeet eivät pelasta keskussairaalan taloutta.

Murusia ovat myös keskisuomalaiset hallituspaikat tässä yhtiöittämisessä. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri olisi saamassa kaksi hallituspaikkaa uuden yhtiön yhdeksästä hallituspaikasta.

Kannattavuudeltaan Suomen kärkipään laboratorio myydään ilmaiseksi Hämeeseen. Keski-Suomi menettää myös hallinnollisen vaikutusvaltansa maakuntansa laboratoriotoiminnassa. Nyt taitaa käydä niin, että parhaat hämäläiset kuntapäättäjät löytyvätkin kotimaakunnastamme vaaleilla valituista kuntapäättäjistä.

Useat johtavassa asemassa olevat keskussairaalan lääkärit ja Jyten terveyskeskussairaalan lääkärit ovat kyseenalaistaneet laboratoriotoiminnan myymisen mielekkyyden.

Voimakkaimmat kannatuspuheenvuorot ovat Fimlab-laboratoriot Oy:n taholta. Ymmärrettävää! Ei ole niin tyhmää ostajaa, joka hylkäisi kultamunan.

Keski-Suomi ei tarvitse enää yhtään terveydenhuollon yksikön siirtymistä Hämeeseen. On perusteltua säilyttää liiketaloudellisesti kannattava Keslab keskisuomalaisena terveydenhuollon osaajayrityksenä. Luotan, että Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin hallitus päättää luopua laboratorioliikelaitos Keslabin toimintaa koskevasta liiketoimintakaupasta ja Fimlab-laboratoriot Oy:n kanssa tehtävästä osakassopimuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.