Jyväskylä Pietarin konsulaatin syysmessuille

Arja Sahlberg

Pietarissa asuu viisi miljoonaa ihmistä. Siellä asuu myös 3000–4000 suomalaista, jotka viihtyvät kaupungissa hyvin.

Suomalaisia arvostetaan Pietarissa ja kun sanot olevasi Suomesta, keskustelukumppanin kasvoille nousee hymy ja saat sen avun, mitä tarvitset.

Suomalaiset yritykset ovat hakeutuneet Pietariin ja Venäjälle jo aikaisemmin ja nyt on syytäkin Euroopan unionin ja Euroopan ollessa nollakasvussa. Venäjän kasvu on äskettäin arvioitu olevan 2–3 prosenttia. Pietari on vain lyhyen juna- tai laivamatkan päässä Suomesta. Korkeatasoisia hotelleja kaupungista löytyy runsaasti.

Pietarin konsulaatin toimialueena on paitsi Pietarin kaupunki sekä myös suunnattoman laajat alueet Suomen rajan pinnassa.

Kyseisellä alueella on suomenkielistä kantaväestöä ja siellä opetaan myös suomen kieltä. Olen itsekin ottanut Alkio-opistolla vastaan suomenkielisiä hakemuksia sosiaalitieteeseen Venäjältä.

Pietarin konsulaatti järjestää syksyisin suomalaisille kaupungeille ja kunnille sekä yrityksille ja kouluille syysmessut, joilla omaa toimintaansa voi esitellä sekä hakea sopivia yhteistyökumppaneita. Yhteistyökaupungit ovat olleet rajamme pinnasta, kuten esimerkiksi Lappeenranta.

Kuitenkin vain 25 prosenttia pietarilaisista on käynyt Suomessa. Konsulaatti työstää viisumeja uudessa, keskellä Pietaria sijaitsevassa toimitilassaan.

Viisumihakemusten määrä kasvaa koko ajan. Pietarilaisten kiinnostusta Suomea kohtaan olisi nyt syytä käyttää hyväksi. Esimerkiksi Jyväskylään tarvitsemme nyt matkailutuloja ja matkailun kehittämistä.

Tämän vuoksi Jyväskylän olisi syytä osallistua Pietarin konsulaatin syysmessuille.

Matkailuyritysten ja muiden yritysten lisäksi mukaan olisi syytä ottaa myös kouluja. Miksi emme tarjoaisi koulutuspaikkoja Pisa-voittajan maasta? Tätä mietiskelin, kun äskettäin palasin luokkaretkeltä Pietarista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.