Keväistä tiedotusta turvetuotantoalueilta

Olavi Niemi

Tiedotusvälineissä levisi vappuaattona Keski-Suomen ely-keskuksen tarkastajan ilmoitus, jonka mukaan tänä keväänä on ollut niin poikkeuksellinen tulvatilanne, että turvesoiden rakenteet eivät ole kaikin paikoin kestäneet.

Penkkojen sortumisia on tapahtunut kymmenkunta ja lisäksi pintavalutuskentät ovat tulvineet yli. Tiedotteen mukaan ely-keskukset ovat aloittamassa turvetuotannon ympäristönsuojelun mitoitusten uudelleen tarkastelun, koska vesiensuojelurakenteiden mitoitukset osoittautuivat riittämättömiksi poikkeuksellisessa kevättulvassa.

Paikallinen turveyhtiö kiirehti korostamaan, että vesiensuojelun mitoitukset riittävät. Vapon mukaan tänä keväänä vain kolmessa kohteessa tehtiin ohijuoksutuksia. Yksi ohijuoksutuksista johtui vesiensuojelurakenteiden rikkoutumisesta.

Pelastetaan Reittivedet -yhdistyksen tarkkailijat raportoivat eri puolilta Läntistä Keski-Suomea, että tänä keväänä Keski-Suomen tulvatilanne on ollut normaalia luokkaa.

Sopivasti tulleet yöpakkaset hillitsivät uhkaavaa vesien nousua. Onneksi, sillä monin paikoin turvesoiden rakenteet eivät olisi lisää vesimassoja kestäneet. Ainoastaan pari rakenteiden sortumaa on havaittu ja parisenkymmentä muuta ympäristöluvasta poikkeavaa tilannetta. Pohdittiin, pitäisikö ilmoittaa jonnekin. Tuumattiin, että ei taida kannattaa.

Tästä opimme, että: 1) Ympäristöviranomaiset eivät tiedä mitään. 2) Turveyhtiö ei myönnä mitään. 3) Ympäristöaktiiveja ei usko kukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu