Kylätalo toisi palvelut lähelle

Nico Holmberg

Jyväskylän perusturvalautakunta joutuu tänä vuonna miettimään ahkerasti koko sosiaali- ja terveyssektorin palvelurakennetta. Mitä, missä, milloin, kenelle ja millä rahalla?

Uusia tapoja tuottaa palveluja lähellä tarvitsijoita pitää keksiä ja kehittää avoimin mielin. Olen itse puhunut jo muutaman vuoden ajan Kylätalo-mallista. Niillä alueilla, joilla nyt ei ole juurikaan palveluja, tuotettaisiin yli hallintokuntarajojen palveluja lähellä ihmistä.

Kylätalo-mallissa kullakin alueella olisi yksi helposti muunneltavissa oleva tila jossa esimerkiksi maanantaisin ja tiistaisin toimisi äitiys- ja lapsineuvola, keskiviikkoisin ja torstaisin palveluja tuotettaisiin vanhuksille ja perjantaisin voisi olla sosiaalitoimiston päivä. Sama tila voisi toimia myös iltaisin erilaisten harrastusryhmien sekä asukasyhdistysten kokoustilana.

Tila vaatii isohkon odotusaulan, joka iltaisin olisi helposti muunnettavissa kokous- tai harrastustilaksi sekä pari lukittavaa vastaanottohuonetta. Varustus olisi edullinen, perustyövälineet (verensokerimittari, verenpainemittari, vaaka, mitta, kuumemittari jne.) lukittavassa kaapissa.

Osa tarvittavista välineistä kulkisi helposti autolla paikalle, samoin esimerkiksi kannettava tietokone, jonka saisi liitettyä paikanpäällä atk-verkkoon.

Aulatiloihin saisi edullisesti lukittavia kaappeja joissa eri iltaryhmät voisivat säilyttää tarvittavia varusteitaan.

Uskon vakaasti mallin toimivuuteen ja näin saisimme helposti, halvalla ja hauskasti jopa palautettua lähipalveluja erityisesti niille ryhmille, joiden liikkuminen on hankalaa.

Likimain kaikissa kaupunginosissa on tällaisia Kylätaloksi soveltuvia tiloja. Haja-asutusalueille palveluja voisi tuottaa sosiaali- ja terveysbussilla kiertäen esimerkiksi viikottain kylillä.

Avoimin mielin uusien palvelumallien kimppuun, ennakkoluulottomuudesta voi versoa kestäviä ratkaisuja nykyiseen talouskriisin aiheuttamaan kurimukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.