Demokraatissa virheellistä tietoa

Kauko Tuupainen

Demokraatti-lehti otsikoi maanantaina 26. huhtikuuta: ”Veronmaksajien rahoja ei mene euroakaan Kreikkaan – Suomi saakin ison potin”.

Jutun otsikko on täysin väärä, sillä aivan suoraan olemme lainanneet Kreikalle noin miljardin suomalaisten veronmaksajien rahaa. Se kyllä pitää paikkaansa, ettei Suomi ole vielä menettänyt periaatteessa euroakaan, sillä Kreikkaan on annettu sekä taattu lainaa, jonka korkoja se edelleen maksaa.

Kaikille paitsi ilmeisesti Demarin haastattelemalle Jaakko Kianderille on kuitenkin selvää, että Kreikka ei tule näitä lainojaan täysimääräisesti takaisin koskaan maksamaan.

Jo nyt on Kreikan lainojen korkoja alennettu ja maksuaikoja pidennetty. Onkin vain ajan kysymys, milloin Kreikan velkataakkaa joudutaan leikkaamaan lisää, jolloin myös me kärsimme tappioita.

Huomionarvoista on myös, että Kreikalle antamamme suoran lainan korkotaso (n. 0,7 prosenttia) on alhaisempi kuin valtionlainojemme keskikorko (n. 2,5 prosenttia), eli annamme Kreikalle halvemmalla lainaa kuin mitä me siitä itse maksamme.

En ole koskaan kuullut, että velan korko olisi halvempi kuin talletuksen korko, joten kyllä me suomalaiset kärsimme Kreikan luototuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu