Torijärjestys vai torin epäjärjestys?

Jukka Hämäläinen

Jyväskylän kauppatorin torijärjestyksestä käydään jälleen kiivasta keskustelua. Pyyhkeitä esitetään mm. kaupungin ja kaupunkirakennelautakunnan byrokraattisesta suhtautumisesta torin toiminnan hankaloittamiseksi. On päivänselvää että torilla pitää olla säännöt, eikä niitä voida muuttaa jokaisen torimyyjän henkilökohtaisten toiveiden mukaan muutaman viikon välein.

Kaupunkirakennelautakunta käsitteli torijärjestystä 26.2. kokouksessaan. Mielestäni torijärjestystä ja torikarttaa ei oltu valmisteltu torikauppiaita tasa-arvoisesti kohdellen ja tarpeeksi kuullen, joten tein esityksen asian uudelleen valmisteluun palauttamiseksi.

Asian päättämistä tuossa kokouksessa ei myöskään helpottanut se, että oli juuri alkanut uusi valtuustokausi ja lautakunnan kokoonpanosta oli iso osa uusia jäseniä. Äänestyksessä lautakunnan enemmistö kuitenkin oli valmis hyväksymään torijärjestyksen ja torikartan valmistellun mukaisesti. Samalla päätettiin, että asia käsitellään syksyllä 2013 uudestaan.

Kesän aikana torikauppiaille järjestetään kaupungin toimesta yhteinen tilaisuus toriajan ulkopuolella. Tuohon tilaisuuteen on tulossa myös kaupunkirakennelautakunnan jäseniä.

Toivoisin, että torikauppiaat kävisivät etukäteen keskustelua torijärjestyksen muutostarpeista ja tahtotilasta, jolla toria kehitetään ja ylläpidetään tulevaisuudessa siten, että se tukee torikauppiaiden yhteistoimintaa ja parantaa torin asiakasystävällisyyttä ja sitä kautta torin lisääntyvää käyttäjäkuntaa. Tämä on varmasti usean eri tahon tavoite, myös kaupungin ja kaupunkirakennelautakunnan.

Torijärjestys ja siitä päättäminen syksyllä lautakunnassa on varmasti huomattavasti helpompaa, mitä yhtenäisempää viestiä ja esityksiä sen muodosta tulee torikauppiailta. Mikäli tällaista viestiä ei tule, on asian päättäminen myös lautakunnassa kaikkia tyydyttävällä tavalla huomattavasti haasteellisempaa.

Ainakin yksi asia on varma. Torille on päätettävä torijärjestys, johon kaikki torimyyjät voivat sitoutua ja joka tukee torin järjestystä. Omien sääntöjen mukaan toimiminen ei ole kenenkään etu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu