Asiakas on nostettava terveysuudistuksen keskiöön

Mikael Palola

Sosiaali- ja terveysuudistuksesta käytävässä julkisessa keskustelussa ja uutisoinnissa on asiaa tarkasteltu enimmäkseen hallinnon näkökulmasta. Täällä Keski-Suomessakin väitellään lähinnä vastuukunta- ja kuntayhtymämallien paremmuudesta, ja kuntien asemasta ylipäätään. Muistatko nähneesi uutista, jossa olisi kerrottu miten me jokainen, tavallisina kuntalaisina, hyödymme sote-uudistuksesta?

Hallinnon järjestäminen ja siihen liittyvät päätösvalta- ja vastuukysymykset ovat toki tärkeitä asioita. Meille taitaa kuitenkin itse kullekin lopulta olla aika samantekevää, miten hallinto on järjestetty tai missä valtuustossa palveluistamme päätetään. Tärkeintä on, että voimme luottaa siihen, että silloin kun me tai läheisemme palveluita tarvitsemme, niitä on saatavilla.

Meille on viime aikoina moni keskisuomalainen todennut, että jos he saisivat valita, he äänestäisivät palveluista mieluummin jaloillaan kuin perinteisesti kuntavaaleissa. Tällä he ovat tarkoittaneet sitä, että he toivoisivat nykyistä enemmän mahdollisuuksia itse valita mistä ja keneltä he kulloinkin palveluita hakevat.

Tämä viesti meidän tulisi ottaa vakavasti huomioon myös sote-uudistuksen valmistelussa.

Kuntalaisten valinnanmahdollisuuksien lisäämisestä on saatu Suomessa ja maailmalla hyviä kokemuksia. Yksi hyväksi havaittu keino parantaa palveluita, nopeuttaa palveluiden saantia ja vähentää kuntien kustannuksia, on ollut tarjota kuntalaisille mahdollisuus itse valita palvelun tuottaja. Jos kuntalainen on hakenut palveluita muista kuin kunnan omista yksiköistä, on kunta maksanut heille saman osuuden, jonka se olisi maksanut, jos palvelut olisi annettu kunnan omasta yksiköstä.

Valinnanvapaus voisi toimia esimerkiksi seuraavasti. Lääkärille on pitkät jonot ja potilas haluaa käyttää muiden terveyskeskusten tai yksityisten lääkäriasemien palveluja. Kunnan oman terveyskeskuksen lääkärikäynnin kustannus on 70 euroa ja asiakkaan omavastuu, terveyskeskusmaksu on 13 euroa. Kunta antaa potilaalle palvelusetelin, jonka arvo on enintään 70 euroa ja asiakas maksaa mahdollisen omavastuuosuutensa sen mukaan mikä on käyttämänsä palveluntuottajan hinta.

Käytettävissä olevan hintavertailun perusteella esimerkiksi Jyväskylässä potilaan omavastuu ei ainakaan kasva nykyisestä terveyskeskuksen antaman hoidon omavastuuosuudesta. Hyvin toimivan terveyskeskuksen potilailla ei ole tarvetta hakea palveluja muualta – sen sijaan jos toiminta ei suju, potilaalla on mahdollisuus saada hoito nopeasti muualta. Valintatilanteissa palveluja voi joutua hakemaan omaa terveyskeskusta kauempaa. Tämä on epäkohta, mutta pienempi paha kuin se, ettei palveluja saa lainkaan kohtuullisessa ajassa.

Jyväskylän vanhuspalveluissa, päivähoidossa ja sosiaalitoimessa on tästä hyviä kokemuksia – asiakkaiden omavastuut ovat säilyneet kohtuullisina ja tuottajahintojen kehitys on ollut maltillista. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä saamaansa palveluun. Myös kunnan oman toiminnan laatu ja kustannustehokkuus on parantunut tämän mallin myötä. Näin kaikki osapuolet ovat voittaneet.

Valintamahdollisuuksien lisääminen olisi mielenkiintoista myös meidän kunnan työntekijöiden näkökulmasta. Mitäpä ajattelet, olisikohan sillä vaikutusta kuntapalveluiden laatuun ja kustannustehokkuuteen, jos kuntalaiset voisivat itse valita, hakevatko palvelut omasta vai naapurikunnasta tai peräti yksityiseltä sektorilta. Entäpä jos meidän kuntatyöntekijöidenkin työpaikat säilyisivät vain sillä edellytyksellä, että onnistuisimme palvelemaan asiakkaita niin hyvin ja taloudellisesti, että asiakkaat valitsisivat oman kunnan tuottamat palvelut, vaikka voisivat vapaasti hakea palveluita myös muualta.

Sote-uudistukselle on olemassa Keski-Suomessa valmiit mallinnukset, joilla on mahdollista parantaa sekä palveluja että kustannuskehityksen hallintaa. Näiden toteuttaminen edellyttää päätöksiä maakunnan tasoisesta järjestämisalueesta ja asiakkaan oman määräysvallan vahvistamisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu