Petopannoittajillakin oltava luvat kunnossa

Jari Hämäläinen

Vuosikausia moni muukin on varmaan ollut siinä uskossa, että suurpetojen pannoittajat eivät tarvitse minkäälaisia lupia toimintaanssa vaan voivat olla ja kulkea missä haluavat. Näin asian laita ei suinkaan ole.

Kuluneen talven tapahtumat ovat selvittäneet monia asioita pannoittajien toiminnasta ja tästä on myöskin lehtien palstoilla kirjoitettu ja jopa televisiossa uutisoitu. Harmi vain, että uutisointi on mennyt niin päin, että syyllisiksi on leimattu metsästäjät ja maanomistajat, jotka ovat estäneet pannoittamisen. Todellisuudessa he ovat estäneet tai keskeyttäneet luvattoman sudenpyynnin.

Riista- ja Kalatalouden tutkimuslaitos hakee Suomen Riistakeskukselta poikkeuslupaa sudenpyyntiin tietylle alueelle, aivan kuten kaikki muutkin poikkeusluvan hakijat. Riistakeskus luvan myöntää harkintansa mukaan ja niin on tehnytkin. Kuluneen talven aikana kaksi kertaa. Ensimmäinen lupa piti sisällään luvan 40 suden pyydystämiseen usean maakunnan alueella ja toinen 5 suden lupa myönnettiin Pohjanmaalle huhtikuussa.

Nämä luvat ei suinkaan vielä riitä itse pannoitukseen vaan lisäksi pitää olla metsästyslain tarkoittama metsästysoikeus eli käytännössä maa-alueen omistajalta vuokrasopimus tai muuten hankittu lupa metsästysoikeuden haltijalta.

Yleisesti on tiedossa, että pannoituksessa käytetään apuna moottorikelkkaa, jolla ajetaan sutta niin kauan, että se käytännössä läkähtyy. Tähän moottorikelkkailuun puolestaa tarvitaan aina maanomistajan lupa. Jotta susi saavutettaisiin, niin meno kelkoilla voi olla aika railakastakin. Arvata saattaa, että myöskin puustoon tulee vaurioita ja nämä ovat suoraan rahallista menetystä maanomistajille.

Omassa tuttavapiirissäni on useita henkilöitä, jotka harrastavat moottorikelkkailua ja he myöskin kunnioittavat maanomistajia. Kelkkailulle on varattu omat reittinsä ja he ajelevat siellä. Monestiko nämä pantamiesten seikkailut ovat menneet tavallisten moottorikelkkailua harrastavien kansalaisen ”piikkiin”.

Kenellä sitten on oikeus ja velvollisuus valvoa toimintaa?

Valvonta menee myöskin metsästyslain mukaan eli sitä hoitavat poliisi, rajavartiolaitos, tulliviranomainen, erätarkastajat, maanomistajat, metsästysoikeuden haltijat ja metsästyksenvalvojat. Lisäksi ennen pyynnin aloittamista on tehtävä alueen poliisilaitokselle ilmoitus pyyntialueesta, pyyntin osallistuvista henkilöistä ja ajankohdasta. Itärajaan rajoittuvissa kunnissa on ilmoitus tehtävä myöskin rajavartiolaitokselle.

Metsästäjillä lupien tulee olla ehdottomasti kunnossa, oli sitten sitten kyseessä vaikka jänisjahti saati sitten poikkkeusluvalla tapahtuva metsästys. Metsästystä myöskin valvotaan hyvin tarkasti. Pienimmästäkin rikkeestä seuraa hyvin herkästi tie leivättömän pöydän ääreen ja nykyään myöskin aseet ja muut pyynnissä olevat välineet ovat herkässä lähteä valtiolle.

Toivottavasti tämä lainkuuliaisuus koskee kaikkia, myöskin tutkijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu