Matkakorvauksia olisi korjattava

Unto Rekonen

Kyllä ottaa niin päähän ”rahaministeri” Jutta Urpilaisen puheet valtion leikkauksista sosiaalietuuksien suhteen, kuinka ne eivät kohdistuisi kansan heikompiosaisiin.

Mihin ne paljon muihinkaan voisi kipeimmin sattua, kuin niihin ihmisiin, joilla on muutenkin tekemistä että selviävät jollakin tavalla maksuistaan?

Esimerkiksi Kelan matkakorvauksen omavastuuosuuden jo entisen leikauksen (korotuksen) lisäksi ollaan jo suunnittelemassa uusia kavennuksia, ja muutenkin koko matkakorvauslaki vaatisi radikaalia korjausta.

Ei paljon kannusta ihmistä säästämään esimerkiksi oman auton tai vaikka jonkun läheisen sukulaisen kyydin avulla, jos potilas tarvitsisi matkalle saattajan.

Sain omakohtaisen kokemuksen pari päivää sitten kun jouduin päiväkirurgiselle matkalle Ouluun ja tarvitsin tulomatkalle välttämättä saattajan, joka ohjasi kulkuani ollessani täysin näkökyvytön.

Kuvittelin saavani vävylleni edes jonkinlaisen ”kipurahan” menetetystä työpäivästä ja matkasta Jyväskylästä Viitasaarelle ja takaisin, mutta lakipykälät eivät tunne siihen tarvetta.

Jos vastaan tulee toinen vastaava tilanne, ei tule mieleenkään etsiä halvempaa matkavaihtoehtoa kuin taksi, kun sekin vaihtoehto olisi ollut mahdollinen.

Jutalle vaan hyviä vappupuhematkoja sinne Jyväskylään, vaikka en aio niitä puheita kuunnellakaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.