Keslabin henkilökunta ansaitsee aidon mahdollisuuden

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on valmistellut laboratorionsa (Keslab) fuusiota Hämeessä pääpaikkaansa pitävän osakeyhtiön kanssa. Me allekirjoittaneet, Jyväskylän perusturvalautakunnan jäsenet, olemme pyrkineet tutustumaan asioihin nimenomaan jyväskyläläisten ja maakuntamme ihmisten näkökulmasta.

Allekirjoittaneet pitävät tärkeänä, että laboratoriotoimintoja kehitetään. Haluamme, että valmistelussa otetaan nykyisen fuusiosuunnitelman rinnalle muita vaihtoehtoja. Fuusiopäätöstä ei pidä nyt kiirehtiä.

On tärkeää, että laboratorionäytteet tutkitaan huolellisesti ja nopeasti. Potilaan kannalta hoidon viivästyminen voi olla jopa kohtalokasta.

Ymmärtääksemme laboratorioiden yhdistämistä suunniteltaessa ei ole riittävällä tavalla otettu huomioon viivevaikutuksia juuri potilaiden hoitamisen kannalta.

Tällaiset selvitykset on ilman muuta tehtävä.

Niin ikään tehdyn selvityksen talousvaikutukset on arvioitava selvemmin. Konsulttiselvityksen päätelmät on kyseenalaistettava ainakin kolmesta eri seikasta johtuen: Suunnitelmassa ei ole otettu kantaa siihen, mitkä tutkimukset toteutetaan jatkossa Jyväskylässä. Tämän vuoksi työllisyysvaikutuksia ei ole voitu arvioida.

Kun ei ole tiedossa mitä tutkimuksia on ajateltu fuusiossa keskittää Tampereelle, ei voida tietää säästöjä (ei myöskään hoitoviiveitä).

Suunnitelmissa on lähdetty siitä että pirkanmaalainen osakeyhtiö maksaa sairaalamme laboratoriosta 3 miljoonaa euroa. Tämä summa on hurjasti ylimitoitettu. Hinnan maksamme tulevien tutkimusten hinnoissa.

Keslab on tutkitusti tehokas laboratorio. Laboratorioiden tehokkuutta mittaavalla indeksillä voidaan osoittaa, että se on omassa kokoluokassaan maamme tehokkain laboratorio. Keslabin koko henkilökunta ansaitsee tästä kiitoksen. Paras kiitos on se, että osaava henkilökunta saa edelleen osallistua toiminnan kehittämiseen. On ymmärrettävää, että töiden siirtyminen Pirkanmaalle koetaan henkilöstön keskuudessa jopa loukkaavaksi. Tällaista ”kiitosta” hyvin työnsä hoitanut henkilökunta ei ansaitse. Allekirjoittaneet ehdottavatkin, että käynnissä oleva Keslab-fuusion valmistelu keskeytetään ja annetaan Keslabin henkilökunnalle mahdollisuus tehdä vaihtoehtoinen tulevaisuussuunnitelma, jolla laboratorio pysyy edelleen kehityksen kärjessä.

Esa Mutanen (kok.), Heidi Rentola (kesk.), Nico Holmberg (vihr.), Timo Peura (kesk.), Susanna Kaartinen (vas.), Juhani Starczewski (kd), Eila Simola (sd.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu