Kuntakokeilusta hyödyt irti

Arja Paakkanen

Istuinpa äskettäin Jyväskylässä oppimassa, miten Keski-Suomessa aiotaan katkaista pitkäaikaistyöttömyyden ja syrjäytymisen kasvava virta ja kehitellä paikalliset mallit työllistämiseen. Keski-Suomen työttömyys on synkintä kymmeneen vuoteen. Jämsässä työttömänä on reilu 1500 henkeä, joista kolmannes pitkäaikaistyöttömiä. Alle 25-vuotiaita nuoria on heitäkin yli 200.

Tulee mieleen 90-luvun laman jälkimainingit. Silloinkin Jämsässä käynnistettiin työllisyysprojekti, jonka päätteeksi synnytettiin 10 vuotta sitten työvalmennussäätiö Avitus.

Nyt Jämsä on Jyväskylän ja Muuramen kanssa valtakunnallisessa ns. kuntakokeilussa, jossa kehitellään paikalliset täsmälääkkeet pitkäaikaistyöttömyyteen. Kokeilun valtakunnallinen johtaja suositteli piirtämään työsarasta ensin karttakuvaa: Keitä nämä pitkäaikaistyöttömät ovat, mitä palveluja heille on olemassa, mitä puuttuu jne. Sitten kääritään hihat ja ryhdytään töihin. Kokeilu tukee sektorirajat ylittävää yhteistyötä. Asiantuntemuksensa ovat lyöneet yhteen kela, te-toimisto, kunnat, yritykset ja järjestöt. Ylimääräisenä resurssina on 6 miljoonan euron kehittämisraha.

Jämsässä voidaan kokeilla, saadaanko parempaa tulosta työllistämiseen työvoimanpalvelukeskuksen avulla. Palvelukeskus eli ”seinätön TYP” selkeyttää eri toimijoiden ja mm. kolmannen sektorin roolia työllistämisessä. Palvelukeskuksessa on saatavilla työhönvalmentajien, kuntoutusohjaajien ja kuntoutuspsykologin työpanosta.

Tämäntapaiset palvelukeskukset vakinaistetaan kuntakokeilun jälkeen 2015. Jämsässä paikallisina kumppaneina kokeilussa ovat te-toimisto, Avitus, kela, Jokilaakson Terveys, Jämsän sosiaali- ja terveystoimi, Mielenterveyskeskus sekä A-klinikka.

Jämsän kannattaa ottaa kaikki hyöty irti kokeilusta ja sen tarjoamista ohjaus-, valmennus- ym. asiantuntijaresursseista. Jämsällä on Avituksessa melkoisesti osaamista syrjäytymisvaarassa olevien pitkäaikaistyöttömien ja nuorten ohjauksesta työkuntoon ja työtoimintaan/ työhön. Valtion ohella kuntien roolia työllisyydenhoidossa korostettiin useammassakin puheenvuorossa.

Kuntien tulee ottaa vastuu työttömän polusta työmarkkinoille nyt eikä vasta 2015. Järjestöillä ja yrittäjillä on oma yhteiskuntavastuunsa.

Yhteisen vastuun löytämiseksi on tärkeää, miten työttömistä ja työttömyydestä puhutaan, mistä vaietaan.

Työllistämiseen käytettyä satsausta on hyvä verrata siihen, miten valtavia kustannuksia työttömyys ja ihmisten syrjäytyminen aiheuttaa yhteiskunnalle.

Kyse on sadoista miljoonista. Lisäksi suomalainen yhteiskunta tarvitsee huoltosuhteen oikaisemiseksi jokaisen työkykyisen ja työikäisen työpanosta. Siksi kuntakokeilua tarvitaan ja kokeiluun kannattaa suhtautua vakavan innostuneesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.