Julkinen liikenne vie rahat kukkarosta

Sara Asikainen

Jyväskylässä julkisen liikenteen hinnat ovat esimerkiksi Tampereen, Turun ja Helsingin hintoja huomattavasti korkeammat. Siksi julkisen liikenteen käyttö on vähentynyt.

Mielestäni bussilippujen hintaa pitäisi alentaa tai hinnat poistaa kokonaan, sillä korkeat hinnat tuntuvat erityisesti opiskelijoiden, autottomien ja eläkeläisten lompakoissa.

Moni, joka haluaisi käyttää julkista liikennettä, joutuu kustannussyistä luopumaan ajatuksesta.

Tallinnassa suunnitellaan julkisesta liikenteestä ilmaista. Näin tulojen menetys Tallinnassa olisi noin 12 miljoonaa euroa, mutta tämä arvellaan saatavan takaisin, sillä tie ja parkkirakentaminen vähenisi ja elinkeinoelämä ja turismi hyötyisi. Jyväskylässäkin olisi syytä pohtia samaa.

Idea voi kuulostaa hurjalta – mutta paljonko maksaa parkkitalo Kirkkopuiston alle? Miksi Jyväskylän kaupunki haluaa tukea 350 000 eurolla lentoliikennettä, jonka hyöty koituu vain muutamille parhaimmiston edustajille? Jos tuo summa käytettäisiin paikallisliikenteen tukemiseen, tuki kohdistuisi useammalle jyväskyläläiselle.

Toistaiseksi eläimet pääsevät matkustamaan bussilla ilmaiseksi, mutta pyörämaksua on jo kertynyt 1,60e. Alle kolmevuotiaat lapset pääsevän linja-autoon ilmaiseksi ja myös lastenrattaat voidaan ottaa bussiin maksutta.

Julkisen liikenteen hinnat ovat jatkuvasti nousussa, minkä seurauksena linja-autoilla kulku romahtaa. Hintojen uudelleenmiettiminen vaikuttaisi monen jyväskyläläisen elämään ratkaisevasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.