Oikeuden eteen ei huputettuna

Erkki Hakonen

Nykyisin näkee oikeuslaitosten saliin tuotavan ja ohjattavan huputettuja asiakkaita tuomiolle tai vapauteen.

Sopu-telttaan pukeutunut syytetty talutetaan paikalleen istumaan. Huppupäinen syytetty peittää paperilla kasvonsa. Tiedotusvälineiden valokuvaajat yrittävät saada kuvaa syytetystä. Ei onnistu.

Ei oikeuteen tuoda täysin syytöntä, joka peittää kasvonsa. Näyttöä täytyy olla olemassa. Oikeustieteen tohtori Terttu Utriainen kertoo ET-lehdessä ammatissaan kokemistaan asioista ja pahoittelee sitä, ettei teon törkeys näy seksuaalirikoksista saaduissa tuomioiden pituuksissa. Teki Suomessa mitä hyvänsä, rangaistus on sakkoa tai alle kaksi vuotta vankeutta. Ei ole kysymys romantiikasta, vaan alistamisesta ja kolmen markan mustelmista.

Kirjoitus on laaja, mutta minua kiinnosti erityisesti maininta: Häpeän käry. Eli tuomion voisi saada julkisuuden muodossa.

Ihminen itse ei unohda sitä piinaa ikinä, vaikka saisi vain ehdollista, mutta joutuisi lööppeihin. Utriaisen mielestä netissä julkaistava rattijuoppolista olisi tehokas ja halpa ennaltaehkäisevä menetelmä.

Mielestäni sama teho olisi sillä, että tuomioistuimissa ei syytetyt saisi esiintyä huputettuina. Ihmisten olisi syytä saada esimerkiksi lastenraiskaajan tai pahoinpitelijän kasvot mieleensä, jos ne julkaistaisiin oikeudenkäynneistä. Tiedettäisiin varoa epäilyttäviä ja vaarallisia henkilöitä ajoissa lähipiirissä Sitä varten siellä ovat tiedotusvälineiden valokuvaajat paikalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.