Kansalaiset korjaavat markkinoiden virheet

Osmo Nuolikoski

Aikoinaan savolainen lehti kuvaili ajankohtaisia asioita Kuvvoovoo-kirjoituksissaan. Jos nykyisin kuvailee joidenkin avointa keskustelua vaativien taloustietäjien kannanottoja, on syytä kuvailla sitäkin, minkä he itse jättävät sanomatta.

Professori Juhana Vartiainen ehdotti, että eläkeikää nostetaan ja sitä lähestyvien palkkaa alennetaan, koska heidän työtehonsa iän myötä laskee.

Silloinhan eläkeikää nostamalla nuorten uutta koulutusta saaneiden työnsaanti vaikeutuisi ja siis heikommin tuottavat iäkkäät olisivat työssä. Niin kauan kuin ongelmana on suuri puute työpaikoista, ei todella tehdyn työn yhteismäärä ennen eläkeikää lisäänny siten, että työssä olevat ja työttömyyskortistossa olevat vain osin vaihtavat paikkaa keskenään! Näin on riippumatta siitä, miksi työttömyys on suuri.

Toinen asia on, että työteho on yksilökohtaista, työkokemus on tärkeää, ja jo nyt eläkkeelle voi siirtyä, jos sairaus estää tehokkaan työskentelyn. On toki paljon asiantuntijoita, jotka sanovat, että osa optiorahoista pitäisi käyttää mm. tuotekehitykseen tehokkuuden ja viennin edistämiseksi.

Tv-haastattelussa huippuyliopiston professori moitti kateellisiksi ihmisiä, jotka arvostelevat veroparatiisiin veronsa maksavia yrityksiä, eivätkä kuulemma moraaliset seikat oikein liity asiaan. Hän ”unohti ”mainita, että veroparatiiseihin veronsa maksavat yritykset vääristävät kilpailua, koska ne voivat tehdä halvempia tarjouksia kuin Suomeen veronsa maksavat laadukkaat yritykset, joilta ne ovat jo vieneet merkittäviä kauppoja.

Tuollaisillako asenteilla koulutetaan uusia taloustietäjiä?

Monet taloustietäjät korostavat sitä, että ”markkinavoimat” korjaavat itse omia virheitään. Näkisipä vaan.

Jo v. 1929 Yhdysvalloista alkaneessa talouslamassa tuli selväksi, että ne syvensivät lamaa entisestään uusilla virheillä, keinotteluilla ja muilla rikoksillaan, joita ne tekivät peittääkseen aiempia toimiaan.

Samoja piirteitä oli myös 1990-luvun laman aikana. Markkinavoimat eivät ole korjanneet ainakaan suurimpia virheitään itse, tavalliset kansalaiset ovat korjanneet ne, ja osa heistä menetettyään ensin työpaikkansa ja kotinsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.