Onneksi olkoon, Finnair

Lars-Olof Fredriksson

Liikenneilmailu ja erityisesti Finnair ovat ansainneet viime vuodelta sulan hattuun. Vuosi 2012 maailmalla oli liikenneilmailun turvallisin vuosi sitten mittausten alun. Vastaavasti tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Finnair, eräs maailman vanhimmista lentoyhtiöistä, arvioitiin kansainvälisesti turvallisimmaksi lentoyhtiöksi maailmassa.

Arvioinnit ovat suuntaa antavia, sillä tilastot muodostuvat harvoista tapahtumakerroista, mutta jättimäisistä kertatuhoista.

Näköharha liittyy myös lentämisen turvallisuuteen matkustajakilometriä kohden. Lentäminen on turvallisin tapa matkustaa, mutta kohtuuttomaksi arvion tekee kertarysäyksellä menetettyjen ihmishenkien määrä.

Kaikkien aikojen suurin onnettomuus tapahtui vuonna 1977 Teneriffalla, kun kaksi jumboa törmäsi kiitotiellä ja lähes 600 matkustajaa kuoli.

Viime vuoden onnettomuuksissa maailmalla menehtyi 475 matkustajaa, mikä on selvästi alle vuosikeskiarvojen.

Finnairin turvallisuustulos kertoo laajasti ottaen yhtiön turvallisuuskulttuurista, jonka luomiseen tarvitaan aikaa, vastuullisuutta ja käsitys oikeasta tekemisen tavasta.

Erityisesti kehittyvien maiden lentotoiminnassa on parantamisen varaa, mistä kertovat viime aikoina tapahtuneet onnettomuudet ja ohjaajavirheet niiden taustalla. Koneiden automaatiojärjestelmät ovat toisaalta heikentäneet ohjaajien kykyä reagoida poikkeustilanteisiin.

Nykyinen markkinakilpailu ja esimerkiksi halpalentoyhtiöiden uloslyöntipeli eivät voi olla vaikuttamatta lentoturvallisuuden rakenteisiin. Kentät, lentojen johtaminen, kaluston kunnossapito ja operatiivinen toiminta muodostavat turvallisuusketjun, jonka jokaisen lenkin on pidettävä kokonaisturvallisuuden ehdoilla.

Riski on kaiken inhimillisen toiminnan taustalla. Lentämiseen liittyy lukuisia valintoja, muuttuvissa oloissa, joissa riski kulkee aina hyvän toimintatavan varjona. Esimerkiksi säätä ei voi pitää onnettomuustekijänä, jos sään mahdollista muutosta ei ole huomioitu lennon suunnittelussa.

Finnairin saavutusta voi pitää suomalaisen työn ja tekemisen symbolina hyvän tavan ja tekemisen kulttuurin näkökulmasta. Suomalaisilla on tunnetusti osaamista ja vastuuntuntoa tekemisissään ja siksi tällaisen helposti haavoittuvan toiminnan tavan ja tulosten huomioiminen maailmalla on kansakunnalle hyväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu