JYP tekee arvokasta työtä

Jorma Virenius

JYPin elämää on puntaroitu numeroina (Ksml 6.1.). JYP kerää toimintaansa tarvittavat varat pääsylipuista, ravintola- ja kioskimyynistä, mainos- ja muista tuloista, joita ovat pelaajakaupat ja televisio-oikeudet. Kaikki yhteensä noin 7,7 miljoonaa euroa.

JYP työllistää välittömästi omassa organisaatiossaan lähes 50 henkilöä. Heihin tuosta kerätystä potista kuluu palkkoina ja palkkioina 58 prosenttia. Nuo 50 maksavat veron tuosta palkka- ja palkkiosummasta takaisin noin kaksi miljoonaa euroa. Palkkasumma palautuu kulutukseen, josta liikkeet ja yhteiskunta saavat osansa ostoina ja veroina – eli se tuo työtä täysin JYPin ulkopuolella oleville yrityksille ja kaupalle.

Harjoittaakseen toimintaansa JYPin on ostettava materiaali ja raaka-aineet monipuolisten palvelujen tarjoamiseksi katsojille otteluissa. Pelaajat tarvitsevat varusteet ja heitä täytyy kuljettaa linja-autoilla – kolmella joukkueella matkoja kertyy pelikaudessa reilusti yli sata. Tähän tulopotista kuluu yli 40 prosenttia, noin 3,2 miljoonaa euroa.

Näin JYP antaa välillisesti työtä organisaatiotaan suuremmalle porukalle. Nämä ovat tuotannon heijastusvaikutuksia.

Eli pelkästään JYPin toiminta pyörittää tätä yhteiskuntaa noin 7,7 miljoonan euron siivulla. JYPin keräämä raha palautuu yritysten toimintaan ja työllistää ihmisiä monessa yrityksessä eli siis yhteiskunnan käyttöön ja myös yhteisten asioiden hoitoon.

Yritystoimintaa tarvitaan, jotta veroja ja maksuja kertyisi yhteiskunnan tarpeisiin. JYP on yksi yritys muiden joukossa, yritys, joka tarvitsee elämyspalvelujensa tarjoamiseen poikkeuksellisen paljon ihmisiä. Reilusti toista sataa ihmistä saa toimeentulonsa tämän toiminnan pyörittämisestä.

JYPin organisaatiosta vastaavat ovat rohkeita ja sinnikkäitä, kun he lähtevät vuodesta toiseen pyörittämään yritystä, jonka tulos jää lähes aina alle viiden prosentin tuotolle mutta saavuttaa silti hyvän urheilullisen tuloksen. JYPillä on näyttöä useilta vuosilta, vaikka liigassa on yrityksiä, joilla on yli kaksinkertainen katsojamäärä.

Se on ainakin varmaa, että yleisö pitää tällaisesta yritystoiminnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.