Elinkeinoelämä tarjoilee toimimattomia ratkaisuja

Touko Aalto

Elinkeinoelämästä on käynyt varsinainen puhuri työurista ennen hallituksen puolivälitarkastelua ja kevään kehysriihtä.

Elinkeinoministerin paikalta Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtajaksi siirtynyt Jyri Häkämies on ehdottanut työviikon pidentämistä kahdella tunnilla, EK:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila käynnisti keskustelun palkkojen alentamisesta ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen säesti kuoroa ehdottamalla ikääntyneiden palkkojen laskemista.

Elinkeinoelämän ykkösmiesten tarjoamat lääkkeet eivät paranna julkistalouden ongelmia, päinvastoin. Jos kotitalouksien ostovoimaa heikennetään palkanalennuksilla, jää kotitalouksille vähemmän rahaa kuluttaa yritysten tuottamia hyödykkeitä ja palveluja eli yritysten tulot vähenevät ja kotimarkkinakysyntä pienenee.

Yritysten tulojen väheneminen heikentää yritysten mahdollisuutta palkata uusia työntekijöitä sekä investoida. Tästä syntyy itse itseään ruokkiva ketju, jossa yhteiskunnan kokonaistuotanto laskee, yritysten kannattavuus heikkenee, kotitalouksien tulot pienentyvät, työttömyys lisääntyy ja palveluiden rahoittamiseksi tarvittavat verotulot vähenevät.

Työministeri Lauri Ihalainen totesi osuvasti (HS, 31.12.), että Suomi kohtaa ”kaksoishaasteen” heikossa suhdannetilanteessa ja vientisektorin murroksessa, joiden vuoksi Suomen talous seisoo kotimaisen kulutuksen varassa.

EK:n näkemykset työurien pidentämisestä ovat yhtä hakoteillä kuin näkemykset palkka-alesta. Työuria ei pystytä pidentämään eläkkeiden alaikärajaa nostamalla eikä työntunteja lisäämällä.

Vaikka eläkeiän alaraja nostettaisiin 90 vuoteen, ei sillä olisi vaikutusta todelliseen eläköitymisikään, joka on Suomessa nyt 60,5 vuotta. Ihmisen työpanosta ei voida nostaa koneen lailla työntuntien määrän mekaanisella nostamisella, jonka vaikutukset ovat erilaiset alasta riippuen.

Työajan lisääminen ei lisää työn tuottavuutta, jota tulisi ensisijaisesti katsoa pelkkien tilastokuvien sijaan.

Oleellista on suomalaisten yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen kansainvälisillä markkinoilla, koska vain niin voimme lisätä olennaisesti kokonaistyömäärää ja turvata kotimarkkinakysyntä kestävästi. Suomessa tulisi panostaa tuntuvasti pieniin ja keskisuuriin kasvuyrityksiin, jotta uutta työtä olisi tarjolla.

Samanaikaisesti tulee parantaa työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista, jotta työn vastaanotto olisi aina kannattavaa.

Jos työn tuottavuutta ja työurien pituutta halutaan aidosti lisätä jo työelämässä olevien osalta, tulee alakohtaisesti räätälöidä uusia toimia, joilla voidaan vähentää sairauspoissaoloja ja työuupumusta sekä lisätä työntekijöiden ja työyhteisöjen hyvinvointia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu