Pelastetaanko Euroopassa pankit vai nälkäiset ihmiset?

Reino Welling

Komissaari Olli Rehniltä on saatu kuulla yltiöoptimistisia kannanottoja. Rehnin mielestä EU:n ja euron kriisi on voitettu ongelma.

Saksan ja Ranskan pankkien kannalta kriisi lienee voitettu ja maksumiehinä eurooppalaiset veronmaksajat.

Rehnin lausunnot palauttivat mieleeni Jyrki Kataisen taannoiset väitteet markkinavoimista saadusta selkävoitosta. Nyt Katainen on sentään ottanut hopealusikkansa käteen ja todennut Suomeenkin olevan tulossa vaikeat ajat.

Olisiko takinkäännön syynä maailmalla kulkeva huhu Kataiselle luvatusta korkeasta EU-virasta? Väitetään jopa STX:n Ranskan telakan saaman risteilijätilauksen olevan kytköksissä Kataisen mahdolliseen virkaan. Risteilijätilauksen menetyksestä käytävä välikysymyskeskustelu on taatusti värikäs.

Rehnin ja Kataisen elämä norsunluutornissa on auvoista, siellä ei kanneta huolta Knsainvälisen Punaisen Ristin varoituksista Eurooppaa uhkaavista nälkämellakoista. Espanjassa työttömyys on 30 prosentin luokkaa, nuorisotyyöttömyys vielä paljon pahemmissa luvuissa.

Kreikassa käyneet turistit ovat todenneet turistikeskusten ulkopuolella nälän ja kurjuuden määrän.

Nälänhädän mahdollisuus ja läheisyys saa ihmiset ryhtymään epätoivoisiinkin tekoihin. Kreikalla ja Espanjalla on kokemukset ja muistot julmista sisällissodista.

Kyllä kannattaisi asettaa ihmiselämien pelastaminen pankkien pelastamisen edelle. Pankki voi konkurssiin mentyään herätä henkiin uudella nimellä mutta nälkään kuollut ihminen ei herää, vain saduissa se on mahdollista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu