Toivakassa hyvää sosiaalityötä

Heli Kantola

Lastensuojelua käsitelleessä lehtijutussa (Ksml 3.1.) viitattiin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tekemään selvitykseen siitä, miten muun muassa Toivakassa on ollut vaikeuksia ”lastensuojelun pätevien työntekijöiden kanssa” marraskuussa 2012.

Keskustelussani toimittaja Heljä Korpijoen kanssa tarkentui, että tällä mahdollisesti harhaanjohtavalla kommentilla tarkoitettiin lastensuojelun pätevien työntekijöiden saamista ja pitämistä kunnissa.

Koen velvollisuudekseni tarkentaa, että Toivakan marraskuun 2012 lastensuojelun työntekijöiden tilanne on ollut hyvä. Tällöin Toivakassa oli työnsä kiitettävästi tekevä viittä vaille valmis lastensuojelun sosiaalityöntekijä, pätevä perhetyöntekijä ja sosiaalityöntekijän pätevyyden omaava perusturvajohtaja, jota muut sosiaalityötä tehneet voivat konsultoida jatkuvasti.

Lisäksi Toivakassa ostettiin tarvittaessa asiantuntevia lastensuojelupalveluja. Kunnan ylpeytenä ja paljon kiitosta saaneena toimintana on vuoden 2011 alusta aloitettu ennaltaehkäisevä perhetyö, joka on osin rinnastettavissa 1990-luvulla alas ajettuun lapsiperheiden kotipalveluun. Ennaltaehkäisevää työtä pitää tehdä jatkossakin, siten ehkäistään ongelmien pahenemista.

Silti lastensuojelunkaan antamaa apua ja tukea ei tulisi pelätä, sillä tarkoituksena on etsiä perheen kanssa yhteistyössä ratkaisuja vaikeisiin elämänvaiheisiin ja ohjata perhettä mahdollisemman hyvän tuen piiriin.

Lastensuojelun työntekijät vaihtuvat valitettavan paljon useissa Suomen kunnissa, ja pätevien sosiaalityöntekijöiden saaminen ja pitäminen on tunnetusti haaste.

Aluehallintoviraston selvityksen tulokset olivat kysymyksiä herättäviä, sillä Keski-Suomessa on muitakin lehtijutussa mainitsemattomia kuntia, joissa ei ole koulutuksen puolesta päteviä lastensuojelun työntekijöitä.

Tämän tietäen en voinut olla tuomatta esiin Toivakan hyvää tilannetta niin lastensuojelun kuin aikuissosiaalityön osalta, sillä voimme olla tekemästämme sosiaalityöstä useasta syystä ylpeitä.

Teemme tiivistä yhteistyötä monien eri tahojen kanssa. Tämä toimii hyvin pienessä kunnassa, kun ihmiset tuntevat toisensa.

Maininnan arvoista on myös se, että Toivakassa sosiaalityöntekijää pääsee tapaamaan parhaimmillaan kasvotusten jo yhteydenottopäivänä, mikä suurimmissa osissa Keski-Suomen ja Suomen kuntia on epärealistinen haave.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.