Toivolan ihana piha?

Sirkka-Liisa Särkkä

Toivolan ihana piha? Niin – onhan se ihana nyt, mutta oliko se sitä aikoinaan? Oliko mitenkään edes erityinen?

Erikoista onkin se, että juuri tämä pihapiiri kaikessa vaatimattomuudessaan sai säilyä, vaikka niin monet kauniimmat ja hoidetut pihat joutuivat väistymään rahakkaiden rakentajien suunnitelmien tieltä.

Muistan lapsuudestani 1940-luvulta kyseisen paikan arkisuuden ja ankeuden käydessäni pihassa sijainneessa Korhosen pajassa, jossa isäni takoi seppä Korhosen kanssa. Ehkäpä oli opissa, koska sittemmin rakensi itselleen oman pajan Tourulaan.

Muistan myös 1950-luvun piirustustunnit, jolloin kuljimme Cygnaeus-puiston vieressä sijainneesta Tyttökoulusta ikuistamaan kallellaan vinksottavaa piharakennusrivistöä. Se oli vakituinen maalausaihe vuosiluokasta toiseen. Opettajamme mielestä näky oli niin nostalginen. Myös pihassa liehuvat pyykit olivat osa näkymää.

Me tuolloiset teinit-ikäiset emme kokeneet aihepiiriä nostalgisena, vaan rumana ja hävettävänäkin, olihan keskemmällä kaupunkia jo ihan oikeita kaupunkinäkymiä kerrostaloineen.

Nyt, kun kaikki vanha ja alkuperäinen on kadonnut – osin myös Toivolan pihasta, josta on tehty keinotekoisesti se ”entinen”– haikailemme aikoja ja tapoja, joista nykykaupunkilaisella ei ole muistikuvia.

Näin meille kelpaa edes sirpale menetetystä ”vanhasta” kaupungista, ja alamme sepittää sille tähän uuteen kehykseen uutta tarinaa, jonka vähitellen uskomme todeksi.

Onhan se hyvä, että edes jotain on jäljellä ja voimme huokaista tyytyväisinä: olemme sittenkin kulttuuria ylläpitävä ja säilyttävä kaupunki.

Kuitenkin mieltä kaihertaa kaksi kysymystä: Pitikö tästä korttelimuseosta tulla oikea museo vai ainoastaan kaupallinen vetonaula, jossa itse historia ei saa kertoa karua tarinaansa, vaan iloinen liike-elämä on oleva korttelia määrittävä tekijä?

Miksi Jyväskylän kaupunki haluaa näivettää kaiken entisestä aidosti kertovan, kuten muun muassa suomalaisittain ja ennen kaikkea jyväskyläläisittäin arvokkaat koulurakennuksensa elävine perintöineen?

Miten Jyväskylän Lyseo (entinen poikalyseo) ja Voionmaan lukio (entinen tyttölyseo) voisivat missään muualla olla aidosti ”oikeita”?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.