Valta ja vastuu jaettava vaalitulosta kunnioittaen

Tero Lakka

Kuntavaalit ovat takana ja tulokset valmistuneet ja puolueet ovat aloittelemassa neuvotteluja tulevan vaalikauden luottamustehtävien jakamisesta puolueiden kesken ja puolueiden sisällä.

Puolueiden kannatuksissa tapahtuneet muutokset eivät olleet kovinkaan dramaattisia ja muutokset kunnanvaltuutettujen suhteellisissa määrissä ”mahtuvat virhemarginaaliin”. Tulevissa neuvotteluissa on syytä kuitenkin kunnioittaa kuntavaaleissa kuntalaisten ilmaisemaa tahtoa ja nöyrästi tarkastella sekä puolueiden että niiden edustajien saamaa kannatusta.

Johtopäätökset jokainen puolue ja jokainen valtuutettu tekee itse ja puolueiden neuvottelijoiden käymissä neuvotteluissa nämä johtopäätökset pyritään sovinnossa sovittamaan yhteen. Neuvottelutuloksen on kuitenkin vastattava kuntalaisten odotuksia ja kunnioitettava vaalitulosta.

Neuvotteluissa on syytä lisäksi muistaa, että yhteistyötä täytyy tehdä myös vaalikauden aikana ja että seuraavat vaalit ovat jo neljän vuoden kuluttua. Itse näkisin suotavana, että ainakin Muuramessa pohdittaisiin sovinnollisesti myös tulevan vaalikauden politiikan sisältöä, koska tuleva vaalikausi on täynnä haasteita ja paineita.

Kunnanvaltuusto tai kunnanhallitus, jossa vallitsee epäluottamus ja eripura jo ensi metreiltä, ei kykene puolustamaan kuntaa ja sen kuntalaisia.

Yhteistyökykyisillä ja -haluisilla luottamushenkilöillä sen sijaan on tilaisuus kehittää itsenäistä Muurametta kohti menestyksekästä ja itsenäistä tulevaisuutta.

Selvyyden vuoksi totean, että Muuramessa neuvottelut on yleensä ilmeisesti käyty hyvässä Muurame-hengessä toisiin puolueisiin ja toisiin neuvottelijoihin luottaen ja että Muuramen menestys perustuu osaltaan juuri tähän puolueiden rajapinnat ylittävään yhteistyöhön ja luottamukseen.

Toivonkin sekä Muuramessa että muissa kunnissa käytäisiin jälleen antoisia ja kuntavaalien tulosta kunnioittavia neuvotteluja ja että valta ja vastuu eivät johtaisi meitä vallattomuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu