Siirrytään tekoturkisten käyttöön

Iida Vidgren

Turkistarhausten tilalle voisi perustaa tekoturkisten valmistustehtaita, jotka työllistäisivät ihmisiä. Tekoturkikset ovat ympäristöystävällisempiä kuin aidot turkit. Turkistuotanto aiheuttaa suuria typpipäästöjä ja pohjavesiongelmia, ja tarhoilla on paljastunut usein lainrikkomuksia.

Eläimet elävät vain noin puoli vuotta surkeissa oloissa, jonka jälkeen ne tapetaan nylkemistä varten. Lopettamisen, kuten muunkin käsittelyn yhteydessä, eläin nostetaan yleensä niskapihdeillä toisen käden roikottaessa eläintä hännästä. Eläin tapetaan normaalisti sähköiskulla peräaukkoon ja suuhun tai kaasuttamalla.

Eläinten hyvinvointi ja turkistarhaukset ovat mahdoton yhtälö. Emme voi saada molempia, joten ihmisten on päätettävä, kumpi on tärkeämpää: eläinten hyvinvointi vai aidot turkikset?

Yhteen turkistakkiin tarvitaan kymmenien turkiseläinten nahat. Kokoturkisten suosion hiivuttua turkiksia on yhä enemmän alettu sujuttaa somisteiksi ulkoiluvaatteisiin. Kyseessä eivät ole kuitenkaan turkisteollisuuden jämäpalat, vaan somistetuotanto on turkisteollisuuden keskeinen osa-alue.

Haluatko sinä käyttää ”vaatetta”, jolla on tällainen historia?

Mieti asiaa ja katso netistä vaikkapa video turkistarhoista, niin tajuat, miten vastenmielistä se on. Jos senkään jälkeen siinä ei ole mielestäsi mitään väärää, olet luultavasti vain tunteeton ja ajattelematon ihminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu