Eläimilläkin on tunteet

Julianna Ahola

”Siis tää on tosi hyvää huulikiiltoa, väriki on iha täydelline”, sanot ja maiskautat huuliasi kuuluvasti yhteen. Mutta tiedätkö, että pieni ja viaton eläin on joutunut kärsimään sen takia, että saisit huulikiiltosi tai jonkin muun jokapäiväisen itsestäänselvyyden?

En halua syyllistää ketään, mutta oletteko koskaan miettineet, mitä eläinkokeet ovat ja mihin niitä käytetään? Kokeissa eläimeen pistetään tai laitetaan jotain ainetta, joka voisi olla liian vaarallinen ihmisille. Yleensä eläin kärsii suunnattomasti tai jopa kuolee kivuliaasti. Tiedän, että ei se ole mukavaa, jos ihmisiä kuolee vaarallisen aineen takia, mutta miksei enää tehdä turvallisia lääkkeitä, meikkejä tai muita jokapäiväisiä asioita? Meidän pitäisi yhdessä pyrkiä lopettamaan eläinkokeet!

EU:ssa tulee voimaan vuonna 2013 kosmetiikkadirektiivi, joka kieltää asteittain niiden käyttämisen, mutta koe-eläindirektiivistä puuttuu vielä monia asioita, jotka lopettaisivat kokonaan niiden käytön. Yhdysvalloissa niiden lopettaminen ja korvaaminen jollain muulla olisi liian kallista, ja Kiinassa niitä ei aiota lopettaa ja ne ovat pakollisia. Miksi ydinaseisiin käytetään miljoonia euroja, mutta eläinkokeiden lopettamiseen ei heru senttiäkään?

Moni luomumerkki on saanut Leaping Bunny-merkin, joka kertoo, ettei kyseistä tuotetta ole testattu eläimillä. Animalia ja muut järjestöt taistelevat eläinkokeiden lopettamisen puolesta, joten miksi emme mekin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu