Hallitus jatkaa maakuntien näivettämistä

Mauri Pekkarinen

Jyrki Kataisen (kok.) hallitusta todella yhdistävä asia tuntuu olevan keskittäminen. Uusin esimerkki tästä löytyy hallituksen päätöksestä ammatillisen peruskoulutuksen koulutustarjontaa ja kokonaisopiskelijamäärää koskevasta suunnitelmasta vuosille 2013–2015. Ministeri Jukka Gustafssonin (sd.) johdolla hallitus suorittaa nyt todellisen uusjaon.

Metropolialueella Helsingin seudulla enimmäisopiskelijamääriä kasvatetaan noin 3400 ja muualta maasta leikataan noin 7000 koulutuspaikkaa. Itä- ja Pohjois-Suomen ohella kiistattomien menettäjien joukkoon kuuluu myös Keski-Suomi. Enimmäisoppilasmäärissä menetyksemme tulevat olemaan vuoteen 2016 mennessä 954 oppilaspaikkaa, 11,5 prosenttia ja rahassa vuositasolla yli 11 miljoonaa euroa ja kaikki yhteen laskien pitkälti yli 100 opettajan vakanssia. Tämä on kova isku maakunnallemme, missä koulutuspaikoista on jatkuva pula oppilasikäluokkien vähäisestä pienenemisestä huolimatta.

Suorastaan dramaattinen on Keski-Suomen osalta leikkaus aikuisten näyttötutkintoon valmistavassa koulutustarjonnassa. Oppilasmäärän pudotus on nykyisestä 1050:sta 590:een uuteen opiskelijaan eli noin 44 prosenttia.

Mielivaltainen keskittäminen on tällaisen linjan ainut selitys.

Kunnallisvaalien alla hallitus korosti nuorten yhteiskuntatakuun merkitystä. Totuus kuitenkin tulee olemaan, että Keski-Suomessakin ammatillisesta peruskoulutuksesta ja oppisopimuskoulutuksesta nyt tehtävät ja ammattikorkeakoulutuksesta jo linjatut leikkaukset vievät Keski-Suomestakin valtavasti enemmän kuin nuorten yhteiskuntatakuu antaa.

Koulutuksen leikkaukset koskevat useimmiten juuri 18–25 -vuotiaita, osin tätäkin vanhempia nuoria. Monia näistä odottaakin lähivuosina työttömyys tai muutto jo kouluvaiheessa etelässä tarjolla olevaan opinahjoon. Jos työttömäksi joutuvista yhteiskuntatakuu poimiikin aina jonkun työn syrjään, jäävät monet silti vaille kunnollista koulutusta.

Hallitukselta on kysyttävä, eikö tämä maakuntien näivettäminen jo lopu!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.