Suomessa on liian suuria taajamia ja autiota maaseutua

YRJÖ JAATINEN

Kuntauudistuksen suunnittelijat katsovat, että pystyäkseen hoitamaan velvoitteitaan kunnan asukasluvun on oltavaa vähintään 20000.

Yhteiskunnan kehityksen kannalta saattaisi olla parempi, jos jostakin käsittämättömästä syystä kaupungistuminen olisi kehittynyt siten, että muodostuneen päätieverkkomme varrelle noin 40–50 kilometrin etäisyydelle toisistaan olisi kasvanut 40000–50000 asukkaan kaupunkeja.

Kaupungit eivät olisi isoja, mutta ne kattaisivat koko väestömme ja kuntauudistajatkin uskoisivat, että ne pystyisivät vastaamaan väestömme palveluista.

Suomessa olisi 110–130 kaupunkikuntaa, eivätkä palvelut olisi kenenkään kohdalla niin kaukana kuin ne ovat nyt elinvoimaisimpienkin kuntien laitamilla asuville.

Tämä oli vain utopiaa.

Todellisuudessa Suomeen on kasvanut ylisuuria taajama-ryväksiä ahtauksineen ja liikenneongelmineen. On saavutettu pöhötys ja sitä seuraava ähky.

Toisaalla on taas maaseutualueita, joista on mahdoton saada suunnittelijoiden tavoitteiden mukaisia elinvoimaisia kuntakokonaisuuksia.

Esimerkiksi Muuramea on julkisuudessa moitittu ja on väitetty, että se on pystynyt elämään vain Jyväskylän siivellä.

Tällä tarkoitetaan kaiketi sitä, että Muuramessa käydään vain nukkumassa, mutta työ ja palkka haetaan Jyväskylästä.

Ovatko kaikki aamuliikenteessä Muurameen matkalla olijat yötuurista kotiin palaavia, vai onko joukossa myös työhön tulijoita?

Voitaisiinko ihan leikisti miettiä, miten kaikista Jyväskylän ympäristökunnista saataisiin vaatimukset täyttäviä elinvoimaisia pitäjiä?

Mitä liepeitään Jyväskylän pitäisi luovuttaa Muuramelle, Petäjävedelle, Uuraisille, Laukaalle ja Toivakalle?

Matemaatikot laskivat aikoinaan, etteivät kimalaiset pysty lentämään painonsa, ilmanvastuksen ja siipiensä pinta-alan perusteella.

Kimalaiset eivät saaneet tietoa laskelmista, joten ne jatkoivat niistä tietämättä lentämistään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.