Luulottelusta irti faktoihin perehtymällä

Jonna Saarinen

Toisen asteen opiskelijoina olemme huomanneet, kuinka vajavaista on esimerkiksi ihmisoikeuksia ja ympäristön hyvinvointia koskeva perusopetus. Mielestämme ei pitäisi olla mahdollista, että vielä lukiossa tai ammattikoulussa opiskeleville nuorille nämä asiat ovat mielipiteitä.

On shokeeraavaa huomata, kuinka kaukainen asia ilmastonmuutos on useimmille nuorista. Sitä ei koeta ajankohtaisena eikä konkreettisena ongelmana, vaan kiihkoilijahippien uskontona. ”Ei yksi ihminen maailmaa paranna” – ajattelutapa tuntuu hallitsevan nuorten ajatusmaailmaa.

Omalla kohdallamme tämä asia konkretisoitui, kun pyysimme yhteiskuntaopin opettajaltamme kommenttia yleisessä käytössä olevaan argumenttiin, jonka mukaan ”maahanmuuttajat vievät meiltä työt ja naiset”. Opettaja selvensi, kuinka maahanmuuttajuus on Suomelle tilastollisesti pelkästään positiivinen asia.

Tämä oli meille molemmille selvää jo etukäteen, mutta pysäyttävää oli se, että kuulimme sen nyt ensimmäistä kertaa opettajan suusta. Opettaja on auktoriteetti, jonka sanaan oppilas useimmiten luottaa. Tätä valtaa tulisi hyödyntää tehokkaammin.

Tuntiopetuksen lisäksi kaipaamme enemmän keskustelua, kampanjoita ja tapahtumia, jotka puhuttelevat nuoria. ”Älä roskaa” -julisteiden sijaan tarvitsemme tapahtumia, joissa nuorten tietoisuutta ilmastonmuutosta koskien kasvatetaan.

Meidän tulee tietää, mistä ilmastonmuutos johtuu, mitä siitä seuraa ja miten sen voi ehkäistä. ”Älä kiusaa” -julisteiden sijaan tarvitsemme tapahtumia, joissa kerrotaan, miksi syrjiminen on väärin ja mihin se voi johtaa.

”Suosi suomalaista” -julisteiden sijaan tarvitsemme tapahtumia, joissa kerrotaan mitä lähiruoka on ja miksi se on yhteiskunnalle kannattavampi vaihtoehto. Esimerkkejä on pitkä lista.

On ymmärrettävää, etteivät opettajat halua vaikuttaa puolueellisilta. Opetuksen laatu ei kuitenkaan saa kärsiä opettajien varovaisuudesta. Tutkimuksiin ja tilastoihin perustuva opetus on välttämätöntä suomalaisen sivistyksen kannalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.