Jyväskylä ja pienimmän riesan tie

Jarmo Jääskeläinen

Vaalimatematiikka on ihmeellistä. Taas kerran kaikki voittivat kuntavaaleissa vaikka ääniä ja paikkoja hävisi kaikilta muilta paitsi perussuomalaisilta.

Ehdokaslistoilla ihmetytti laadun korvaaminen määrällä. Käräjillä tuomittuja ja individualisteja oli kaikkien listoilla vaikka varmasti tiedetään, että elämäntaiteilijoiden näkemyksillä ei kuntien tilanne parane. Kansanedustajilla oli hinku valtuustoihin. Eikö valtakunnan asioissa olekaan tässä eurokriisissä tarpeeksi tekemistä? Kunnan palveluksessa olevillakin oli hinku valtuustoihin. Eivätkö he olekaan jäävejä päättämään omista tekemisistään?

Muut ovat huolissaan siitä, miten perussuomalaisten kanssa pärjätään. Eikö vieläkään ole nähty mihin puoluepolitikointi on kunnissa johtanut?

Äänestysprosentti jäi surkeaksi. Äänestämättä jättäneet antoivat valtakirjan muille hoitaa myös heidän asioitaan. Suuri äänestämättömien ryhmä oli 18-25-vuotiaat. On esitetty tämän ryhmän kasvattamista, ikärajan laskemista 16 vuoteen. Lain mukaan alle 18-vuotiaat eivät ole kypsiä tähtisadetikun polttamiseen eikä hedelmäpelin pelaamiseen.

Äänestyksessäkö ei kypsyyttä tarvitakaan?

Vaaliväsymystä on tarjottu syyksi passiivisuuteen. Populistit esittävät, että kunnan ja kunnanosan asioista päätettäessä pitäisi käyttää kansanäänestystä. Jos ihmiset ovat väsyneitä nykyisiin presidentin-, eduskunta-, kunta- ja eurovaaleihin, niin miten he niiden lisäksi jaksaisivat innostua 6 kertaa vuodessa äänestämään joistain lillukanvarsista?

Jyväskylän valtuusto valitsi omalta kannaltaan pienemmän riesan tien. Se korotti tuloveroa. Eipä tarvitse vieläkään miettiä hallinnon supistamista, kulujen karsimista, rationalisointia yms.

Korotus oli jo kolmas tämän valtuuston aikana. Jyväskylä on ensi vuonna suurten kaupunkien rankin verottaja. Saavutetulla kaupungin hyvällä imagolla, vetovoimalla, ei ollut painoarvoa päätöksessä.

Valtuuston vaihtoon oli jo aikakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.