Näin Sote-solmu aukeaa väestöpohjan perusteella

Touko Aalto

20000 ihmisen väestöpohjalla voidaan toteuttaa esimerkiksi vanhustenhuollon, koulutoimen, kulttuuri- ja liikuntatoimen sekä päivähoidon kaltaisia ihmisiä lähellä olevia arkipäivän palveluja.

200000 ihmisen väestöpohjalla voidaan toteuttaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut.

Jos kunnan väestöpohja on pienempi kuin 200000, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut hoidetaan sosiaali- ja terveysalueiden kautta vastuukuntaperiaatteella.

Jos kunnan väestöpohja on suurempi kuin 200000, se voi itse hoitaa kaikki palvelut.

Viisi erityisvastuualuetta hoitaa tutkimuksen, koulutuksen ja työnjaon koordinointia sekä kaikkein vaativimpien erityistehtäviä.

Näin pystymme vahvistamaan perusterveydenhuoltoa sekä etenkin julkista terveydenhuoltoa, jolloin pakkoulkoistamisten ja kalliiden keikkalääkäreiden tarve vähenee. Uudistuksen kautta pystymme poistamaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välisen raja-aidan ja asiakkaalle voidaan tarjota katkeamaton hoitoketju.

Uudistus mahdollistaa myös sen, että palvelujen järjestämis- ja rahoitusvastuu on samoissa käsissä, jolloin eri palvelujen rahoittajilla ei olisi nykyisenkaltaista kannustetta pompotella asiakasta yhdeltä rahoittajataholta toiselle.

Uudistus mahdollistaa terveydenhuollon kokonaismenojen vähentämisen ja resurssien kohdentamisen etenkin ennaltaehkäisevään sosiaali- ja terveydenhoitoon.

Palvelurakenneuudistus on yksi koko hallituskauden tärkeimmistä uudistuksista. Sitä ei saa uhrata kuntauudistuksen alttarilla eikä vesittää poliittisten irtopisteiden toivossa. Myös Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuus on kiinni palvelurakenneuudistuksesta, joten uudistus koskettaa ihan meitä kaikkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.