Heijastin voi pelastaa henkesi

Veera Vesterinen

Aamuisin on pimeää, ja hämärä laskeutuu jo aikaisin. Silti töihin ja kouluun on lähdettävä ja liikenteessä on pimeälläkin monenlaisia koululaisia, töihin lähtijöitä ja muita jalankulkijoita.

Nyt onkin mainio hetki miettiä omaa näkymistään teillä. Sinä näet pimeässä liikkuvan auton, mutta oletko varma, että autoilija näkee sinut? Ovatko siis heijastinasiat kunnossa? Kuinka hyvin sinä näyt autoilijoille?

Itse kuljen skootterilla ja vasta sillä ajaessani olen huomannut, kuinka huonosti ilman heijastimia liikkuvat kävelijät ja pyöräilijät näkyvät meille ajotiellä ajaville, jopa katulamppujen loisteessa. Esimerkiksi puiden ja pensaiden varjot sekä huono keli ja auton huurtuneet ikkunat vaikuttavat huomattavasti jalankulkijoiden näkymiseen.

Jokainen tietää heijastimien hyödyt, mutta miksi niiden käyttö on niin vaikeaa? Vaikka heijastimien käyttö on yleistynyt, Liikenneturvan mukaan silti vain joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta.

Jokaiselle meistä heijastimien käytön pitäisi olla itsestäänselvyys. Lakikin sanoo, että jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta.

Liikenneturvan mukaan ilman heijastinta kulkeva jalankulkija näkyy pimeällä tiellä kaukovaloilla ajavalle autoilijalle noin sadan metrin etäisyydeltä, mutta heijastinta käyttävä jalankulkija huomataan jo 300 metrin päästä. Ja kun ajetaan lähivaloilla, autoilija huomaa pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan vasta noin neljänkymmenen metrin päästä, mutta heijastimen kanssa kulkeva jalankulkija näkyy jo 150 metrin etäisyydeltä. Erot ovat siis huimat!

Monet ihmiset valittavat, että heijastimia on vaivalloista käyttää; ne hukkuvat helposti, repivät vaatteisiin reikiä ja eivät muuten vain sovi tyyliin. Tarjolla on kuitenkin monenlaisia heijastimia, erilaisilla kiinnitystavoilla, niin että jokaiselle varmasti löytyy sopiva. Jo uuden takin ostossa olisi mielestäni hyvä kiinnittää huomiota heijastimiin. Kannattaa muistaa, että tuo pieni esine voi totisesti pelastaa henkesi.

Liikenneturva kertoo, että paras paikka heijastimelle on noin puolen metrin korkeudella maasta. On myös tärkeää tarkistaa, että heijastin on CE-hyväksytty.

Liikenteessä on myös autoilijoiden ja mopoilijoiden oltava aina ja varsinkin tähän aikaan vuodesta erityisen tarkkana. Tututkin ajoreitit voivat tuntua pimeällä ja huonolla säällä erilaisilta, ja musta jää voi yllättää kokeneenkin ajajan.

Tärkeintä on muistaa tilannenopeus. Lähde huomenna vaikka vartti aikaisemmin liikenteeseen ja tarkkaile ympäristöäsi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu