On aika ajatellaSuomen etua

Matti Hytölä

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan ”yrityksiä ei saa ampua jalkaan”. (Kauppalehti 5.11.) Kuinka oikeassa hän onkaan ja kuinka myöhässä!

Suomihan on jalkaan ampumisen mestari: päästökauppa, rikkidirektiivi, energian verotus, ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) hiilinielumaksu, jätevesiasetus, biopolttoaineet jne. Lista on pitkä ja yleensä kyseessä on ympäristövaikutuksiltaan vähintäänkin kyseenalainen määräys joka kuitenkin nostaa kustannuksia Suomessa merkittävästi. Nytkö vasta Katainen herää, kun on kyse pankki- ja transaktioverosta?

Maailma ei ole muuttunut niin, etteikö tuotanto Suomessa voisi kannattaa jatkossakin. Suomalainen vientiteollisuus on edelleenkin tehokkuudessaan maailman huippua. Vaikka paperi-, teräs- ja elintarviketuotanto eivät kenties ole niin kovin muodikkaita näinä AngryBirds -aikoina, niille ei tulisi kuitenkaan kasata ylimääräisiä kilpailukykyä heikentäviä rasitteita.

Päättäjät ovat vieraantuneet niin kauaksi todellisuudesta että alkutuotannon, jalostuksen ja viennin merkitystä ei enää ymmärretä. Hyvinvoinnin perusedellytykset eivät synny virastoissa vaan pelloilla ja tehtaissa. Valtion tulisikin viipymättä irtisanoutua rikkidirektiivistä ja päästökaupasta sekä alentaa energia verotusta.

Julkista sektoria on karsittava kustannusten pienentämiseksi ja se on aloitettava valtiosta ja suurista kaupungeista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut