Koulun oikeusturvakeinoja on parannettava

Maria Kaisa Aula

Irma Hirsjärvi, Katja Minkkinen ja Jukka Hacklin esittivät lapsiasiavaltuutetulle avoimen kysymyksen koskien päiväkotien ja koulujen homeongelmaa ja sen vuoksi sairastuneita lapsia ja nuoria. (Ksml 17.10.)

Lapsiasiavaltuutettua pyydettiin vastaamaan kysymykseen: ”Miten muusta pahoinpitelystä eroaa se, että lapsia pidetään tietoisesti jopa hengenvaarallisissa tiloissa?”

Rikoslain mukainen pahoinpitely on henkilön toiseen henkilöön kohdistama väkivallanteko, jonka tekijä voidaan saattaa oikeudessa vastuuseen teostaan. Pahoinpitelystä voi olla seurauksena terveyden menetys.

Koulujen ja päiväkotien home- ja sisäilmaongelmat ovat uhka lasten terveydelle. Jos koulua tai päiväkotia pidetään tietoisesti epäterveellisissä tiloissa, on kyse myös lainrikkomuksesta eli perusopetuslain 29 pykälän vastaisesta toiminnasta. Viranomaisen saattaminen tästä vastuuseen on kuitenkin monimutkaisempi asia.

Velvoitteet laissa ovat sinällään selkeät. Perusopetuslain 29 pykälän mukaan ”opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön”. Tämän tarkoituksena on ollut velvoittaa opetuksen järjestäjiä työturvallisuussäännöksiä vastaavasti. Koulutilojen terveellisyyteen velvoittaa myös terveydensuojelulaki, jonka mukaan sisätilojen olosuhteiden on oltava sellaiset, ettei niistä aiheudu terveyshaittaa.

Koulutuksen järjestäjää velvoittaa vielä asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta. Se määrää kouluyhteisön ja opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden säännöllisistä tarkastuksista. Asetuksen 12 pykälän mukaan ”kouluyhteisön ja opiskeluympäristön terveellisyys ja turvallisuus on tarkastettava yhteistyössä oppilaitoksen ja sen oppilaiden tai opiskelijoiden, koulu- tai opiskeluterveydenhuollon, terveystarkastajan, henkilöstön työterveyshuollon, työsuojeluhenkilöstön ja tarvittaessa muiden asiantuntijoiden kesken. Tarkastuksessa todettujen puutteiden korjaamista on seurattava vuosittain.”

Näiden säännösten lisäksi Opetus- ja kulttuuriministeriö on täydentänyt perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita vuonna 2010: ”Oppimisympäristön turvallisuutta tai terveyttä vaarantaviin tekijöihin puututaan heti.” Opetushallitus on antanut vuonna 2008 ohjeet sisäilmaongelmaisten koulurakennusten korjaamisesta. Sekin korostaa, että oirehdinnat on otettava heti vakavasti ja selvitettävä tilanne.

Perusopetuslaki ei kuitenkaan tarjoa tehokkaita oikeusturvakeinoja vanhemmille tai oppilaille varmistaa lain toteutumista. Viranomaisilla on toki vahingonkorvauslain mukaan vastuu korvata virheen tai laiminlyönnin johdosta aiheutunut vahinko. Vahingonkorvauskanteiden nostaminen on kuitenkin monimutkaista ja aikaa vievää. Kyse on myös usein lukuisien oppilaiden terveydestä.

Lapsiasiavaltuutettu vaikuttaa sen puolesta, että oppilaiden ja heidän vanhempiensa oikeusturvakeinot myös koulutoimessa paranisivat. Perusopetuslain toteutumista on myös valvottava tehokkaammin. Esimerkiksi aluehallintovirastojen valtuudet ja voimavarat kuntien koulutoimen valvonnassa ovat varsin vähäiset.

Tärkeintä on, että sisäilmaongelmiin kouluissa puututaan ripeästi. Lapsiasiavaltuutettu on vaatinut valtion budjettiin riittävästi määrärahoja, jotta kuntia voidaan korjaushankkeissa avustaa. Määrärahat ovat vuoden 2013 budjettiesityksessä vieläkin riittämättömät. Tällä menolla koulujen sisäilmaongelmia ei saada korjattua edes vuoteen 2020 mennessä, mikä on vuonna 2009 alkaneen ”valtioneuvoston kosteus- ja hometalkoot” -ohjelman tavoite.

Lasten terveys ei voi odottaa. Julkisen vallan käytössä on aina asetettava ensisijalle lapsen etu. Siihen velvoittaa myös YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus. Lähtökohtainen vastuu tilojen turvallisuudesta on aina koulutuksen järjestäjällä. Sisäilmaongelmien ripeä ratkaiseminen vaatii useiden viranomaisten yhteistyötä sekä avointa tiedottamista ja vuorovaikutusta lasten ja heidän vanhempiensa kanssa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut