Luovaa taloutta

Ritva Lukkarinen

Luovan talouden kansantaloudellinen merkitys tarvitsee uutta panostusta. Luova talous nähdään suurena haasteena ja mahdollisuutena. Luovien alojen uskotaan omaavan kasvupotentiaalia niin uusien yritysten perustamisen kuin työllistävyydenkin kannalta. Esimerkkejä löytyy peliteollisuudesta Rovion Angry Birdsistä joka toimii myös tärkeänä jakelukanavana monelle suomalaisyritykselle vientikaupassa.

Perusteollisuuden kadotessa tilalle tarvitaan innovatiivista yritystoimintaa, jonka avulla yritysten on mahdollista erottautua ja kehittää liiketoimintastrategioita sellaiseksi, että niiden jäljittely on vaikeaa. Luovuuteen ja taiteeseen liittyvä innovatiivisuus on yksi menestyksen avain. Kulttuurisen osaamisen tuotteistamiseen tulee panostaa taiteen itseisarvoa kunnioittaen.

Kaupallistaminen vaatii ansaintalogiikkana menetelmien ja teorioiden käytännön osaamista ja kykyä tunnistaa liiketoimintamahdollisuus.

Kulttuurisen yrittäjyyden kehittäminen ja liittäminen tasaveroiseksi sekä kansantalouden kannalta merkittäväksi osaksi elinkeino- ja yritystoimintaa on aikamme suuri kysymys. Suomen talous tarvitsee uusia innovaatioita ja uutta luovaa yrittäjyyttä, uutta yrityskulttuuria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu