Suomen ilmavoimien Islanti- operaatio ei ole ilmoitusasia

Mauri Pekkarinen

Hallituksen sekoilut kunta- ja sote-uudistuksessa ovat saaneet jatkoa. Kysymys on Suomen mahdollisesta osallistumisesta Islannin ilmavalvontaan.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on ilmoittanut, että Suomi osallistuu Islannin ilmavalvontaan enintään neljällä koneella ja miehistöllä vuoden 2014 alusta kolmen viikon ajan.

Ilmoitus vaikuttaa vähäiseltä. Sitä se ei kuitenkaan ole. Siihen liittyy sekä suuri periaatteellinen että menettelytavallinen puoli. Nämä seikat kytkeytyvät monin kohdin yhteen.

Menettelytavallisesti ihmettelyni liittyy siihen, kuinka voi olla mahdollista, että hallitus tämän luonteisessa ensin ilmoittaa sekä Nato- maalle, että käytännössä myös Natolle, että Suomella on poliittinen valmius osallistua Nato- maan ilmatilan valvontaan Nato-koordinoidussa ja Nato-maa Norjan johdolla toteutettavassa operaatiossa! Vasta sen jälkeen hallitus aikoo selvittää asiaan liittyvät juridiset ja poliittiset näkökohdat.

Näinhän nyt kävi. Hetki Kataisen Islanti- ilmoituksen jälkeen puolustusvoimien komentaja Ari Puheloinen kertoi, että asiassa tarvitaan vielä joukko juridisia selvityksiä. Sitten seurasi presidentti Sauli Niinistön vakuuttelu siitä, että eduskunnan tulee käsitellä asia vahvalla statuksella.

Eikö oikea menettelytapa olisi ollut selvittää ensin sanotut ”juridiset seikat” ja asiassa lakien mukaan tarvittavat poliittiset päätökset erityisesti eduskunnan osalta? Nyt Kataisen ilmoituksen jälkeen ainakin yksi hallitusryhmä on ilmoittanut kutakuinkin selvästi vastustavansa Islanti-operaatiota. SDP:n eduskuntaryhmän johto puolestaan on ilmoittanut, ettei siltä ole ainakaan vielä mandaattia hallituksen sitoutumiselle Islanti-operaatioon. Sekasotku asiassa on valmis.

Asian periaatteellinen puoli on Islanti-operaation ulko- ja turvallisuuspoliittinen ulottuvuus. Asia vaatii koko eduskunnan kannanoton.

Eikä minkä tahansa muotoisen kannanoton!

Laki Suomen puolustusvoimista määrittelee sen, mihin Suomen armeijaa voidaan käyttää. Armeijamme tehtävä on ensiksikin oman maamme ja rajojemme koskemattomuuden turvaaminen. Toiseksi sen tehtävänä on osallistua virka-aputehtäviin omassa maassa sen mukaan kuin asiasta on erikseen säädetty. Kolmanneksi puolustusvoimamme voivat osallistua omien rajojemme ulkopuolella kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin, mutta vain niihin.

Vaikka Islantiin ei mennäkään taistelemaan ketään vastaan, Nato-maan ilmatilaa siellä kuitenkin valvotaan. Silmällä pidon alla on tietysti Venäjän suunnalta tapahtuva ilmaliikenne. Suomen sonnustautuminen Nato- rakenteisiin tällaisen tehtävän hoitoon ei voi olla maamme edun mukaista.

Jos aiotaan mennään tuhansien kilometrien päähän maamme rajojen ulkopuolelle suorittamaan muuta kuin laissa mainittua tehtävää, on asiasta säädettävä lailla. Olemassa olevaa lakia on muutettava tai säädettävä sen kanssa edes jotenkin yhteen sopiva erillislaki. On vaikeaa ymmärtää, kuinka ulkoasiain- ja/tai puolustusvaliokunnan informoiminen voisi riittää Islanti-operaation tapaisessa asiassa.

Mitä koko hankkeeseen tulee, en todellakaan kannata sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu