Mihin rikkaita tarvitaan?

Tapani Kaakkuriniemi

Päätoimittaja Pekka Mervola valitteli pyhäinpäivän lehdessä, että Keski-Suomi riutuu rikkaiden ihmisten vähäisen määrän vuoksi. Ns. tavikset eivät kerrytä yhteistä hyvää niin kuin tekevät ”oikeasti rikkaat”, joiden liiketoiminta tuottaa verotuloja silloin kun yhtiön kotipaikka on alueella.

Luulen, ettei päätoimittaja ole niin pöljä miltä näyttää, vaan hän näyttelee ja provosoi saadakseen aikaan keskustelua. Päämäärä on hyvä, mutta keino kyseenalainen.

Maailmassa on roppakaupalla yhteiskuntia, joissa rikkaita on paljon. Mutta näissä maissa on myös paljon köyhiä.

Se rikkaus ei nimittäin sikiä ilman että jotkut toiset jäävät puille paljaille. Tällöin tuloerot ovat suuret, ja joissakin maissa tähän pyritään aktiivisesti.

Näissä yhteiskunnissa olot eivät aina ole kovin vakaat. Eliitti joutuu pelkäämään asemaansa, linnoittautumaan muurien taakse taloihinsa, järjestämään niin, että james kyydittää lapset yksityiskouluun ja takaisin ja niin edelleen.

Toinen ongelma isorikkaissa on, että verot voivat jäädä maksamatta useilta, jotka huomaavat kätevämmäksi järjestellä rahoilleen turvasatamia muualta. Keskisuomalaisen verotilastostakin puuttui pikaisen vilkuilun perusteella monta sellaista nimeä, joiden luulisi siinä kerhossa olevan.

Jos isorikkaista tehdään Idols-kisan sankareita ja kansalle sanotaan, että tehkääpä sama perässä, silloin ollaan kyllä vahvasti hakoteillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.