Säästöt katkaisevat terän koulutukselta

Alina Puupponen

Monessa perheessä huolta on herättänyt päätös perustaa jättilukiota, suuria lukioita, joissa olisi oppilaita yhteensä 1000–2000. Huoli on aiheellinen.

Pienemmissä lukioissa oppilaat tuntevat oppilaat nimeltä ja tietävät heidän vahvuutensa ja heikkoutensa, minkä vuoksi opetus on henkilökohtaisempaa ja jokainen voi saada apua omaan ongelmaansa, oli se sitten pieni tai suuri.

Olisiko jättilukiossa mahdollista tehdä pieniä opetusryhmiä, jotta kaikilla olisi mahdollisuus laadukkaaseen opetukseen? Pelkään pahoin. Jos ryhmäkoot kasvavat vieläkin suuremmiksi, kuin ne nyt ovat, tulee monelle oppilaalle ongelmia opiskelussa, varsinkin itselle vaikessa aineessa. Entäs kun oppilas tarvitsee apua tunnilla, mutta opettaja ei kerkeä auttamaan, sillä jonossa on ensin 15 muuta apua tarvitsevaa. Kuulostaako hyvältä?

Paljon on ollut myös keskustelua sisäilmaongelmista. Jos yhteen rakennukseen laitetaan vajaat 2000 oppilasta ja opettajat sekä muu henkilökunta, niin voidaanko jostain löytää niin suuri rakennus, että ilmanvaihto riittää? Edes muutaman sadan oppilaan määrillä tunnu ilmanvaihto ei tunnu riittävän.

Myös luokkien koot sekä ruokala ja ruokailun järjestäminen mietityttävät. Miten ruokailut järjestetään? Menevätkö ensimmäiset syömään jo aamulla ja viimeiset sinnittelevät iltapäivään, jolloin välissä napsitaan herkkuja?

Kuinka monta opinto-ohjaajaa, kanslistia, rehtoria ja terveydenhoitajaa tarvitaan auttamaan oppilaita heidän ongelmissaan? Kun oppilas tarvitsee opinto-ohjaajan apua kurssivalinoissa, saako hän ajan seuraavalle päivälle vai vasta viikkojen päähän? Tai kun olisi kysyttävää terveydenhoitajalta, niin meneekö ensimmäinen kymmenen minuuttia, kun oppilas kertoo taustansa joka kerta uudelleen?

Monissa lukioissa on hyvä yhteishenki. Jos jotain oppilasta kiusataan, siihen puututaan ja siitä tehdään loppu. Kouluun ei tarvitse mennä peloissaan siitä, että kukaan ei hyväksy ja kaikilla tunneilla joutuu olemaan yksin, jos kaveri ei olekaan samalla kurssilla. Miten käy yhteisöllisyyden jättilukiossa?

Entäs kiusaaminen? Huomaako kukaan, kun monen sadan oppilaan takana sitä hiljaista oppilasta kiusataan? Onko keinoja, joilla pitää kiusaaminen kurissa ja oppilailla se yhteinen kunnioitus ja luottamus, jos heitä on lähemmäs 2000?

Aikuiset, vanhemmat ja päättäjät, onko tärkeämpää säästää hieman rahaa, vai taata Suomen tulevaisuus ja antaa nuorille kunnon koulutus? Miettikää!

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut