Nenäpäivän keräys kotimaahan

Maassamme järjestetään vuosittain rahankeräyksiä joilla kerätään lahjoituksia erityisesti Afrikassa ja Aasiassa asuvien auttamiseksi.

Jo parin viime viikon ajan Yle on mainostanut päivittäin valtakunnallista Nenäpäivä-keräystä, jonka järjestäjänä toimii Ylen Hyvä Säätiö. Keräyksellä saadut varat jaetaan 11 Afrikan ja 4 Aasian maan apua tarvitseviin kohteisiin 2011– 2013.

Viime vuonna keräyksellä oli saatu noin 2,2 miljoonaa euroa. Keräyskuluja oli ollut noin 20 prosenttia kerätystä tuotosta, joten lahjoitettavaa jäi noin 1,6 miljoonaa euroa.

Minua ihmetyttää, miten keräyskustannukset ovat liki 0,5 miljoonaa euroa, vaikka keräyksen tukijoita on lukuisa määrä. Olisi hyvä tietää, kuinka paljon keräyskulut olisivatkaan mikäli tukijoita ei olisi. Jäisikö keräystuotosta mitään jaettavaa?

En kyseenalaista sitä, etteikö rahankeräyksiä tulisi järjestää esimerkiksi Nenäpäivä-keräyksen kohteisiin ja etteikö meidän tule auttaa kehitysmaiden avun tarpeessa olevia.

Suomessa on kuitenkin suuri rahan puute hyvinvointipalvelujen säilyttämiseksi edes nykyisellä tasolla. Päivittäin kuulee valtiovallan ja kuntien päättäjien valittavan, että suuria säästöjä pitää tehdä. Valitettavan usein säästöt kohdistuvat myöskin niihin kansalaisiin, joiden toimeentulo on jo tällä hetkelläkin varsin vaatimaton.

Olisiko aika ottaa esimerkiksi Nenäpäivä-keräyksen kohteeksi oman isänmaamme avun tarpeessa olevat.

Arvo Tammela

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu