Turve ja puu ylivoimaiset polttoaineet

Olli Reinikainen

Suomessa on kehitetty vuosikymmeniä voimalaitosten käsittely- ja polttotekniikkaa. Kehitystyö on mahdollistanut kotimaisten polttoaineiden, lähinnä puun ja turpeen, laajamittaisen käytön.

Olemme viime päivinä saaneet kuulla, että Keljonlahden voimalaitokseen ollaan asentamassa kivihiilen syöttö- ja käsittelylaitteet. Tämä lienee pakon sanelemaa, vaikka kauhealta tuntuukin.

Mitä tämä tarkoittaa keskisuomalaisten kannalta?

Vaarana on, että kaukolämmön ja sähkön hinta nousee, sillä kivihiilen hinta on turpeeseen ja puuhun verrattuna on selvästi korkeampi. Toisekseen rahamme virtaavat polttoaineen hankinnassa ulkomaille.

Kivihiilen tuotanto siellä kaukana ei ole auvoista. Se aiheuttaa Kiinassa Suomen Luonnonsuojeluliiton tietojen mukaan noin 5000 ihmisen kuoleman vuosittain.

Kivihiilen tuotanto aiheuttaa myös metaanipäästöjä ilmakehään.

On pidettävä mielessä myös huoltovarmuuskysymykset. Jos energiatuotantomme on liian suuresti ulkomaisten polttoaineiden varassa, on se riski kansalaisten turvallisuuden kannalta.

Suomessa on runsaat ja monipuoliset luonnonvarat. Järvet, metsät ja suot ovat Euroopan mittakaavassa ainutlaatuiset. Osaammeko hyödyntää näitä luonnonvarojamme ekologisesti ja ekonomisesti? Näemmekö niiden arvoa ja toimimmeko kansallisesti parhain päin?

Turvetuotannon osuus Suomen koko suopinta-alasta on alle yhden prosentin.

Turvetuotannon ympäristöhaitoista on tänä vuonna kirjoitettu paljon. Vaikuttaa siltä, että keskustelu on perustunut tunteeseen ja uskomuksiin enemmän kuin tosiasioihin.

Tosiasia on, että kaikesta maankäytöstä aiheutuu ympäristövaikutuksia. Suomaiden ojituksilla on oma vaikutuksensa muun muassa järvien tilaan.

Järvivesien laatu on joissain tapauksissa heikentynyt. Onko selvitetty, mitä järven valuma-alueelta tulee? On tärkeää huomioida kaikki maankäyttömuodot. On näyttänyt siltä, että vain turvetuotannon vaikutukset on huomioitu vesistöjen laadun muutoksissa. Turvetuotannon pitää hoitaa omat vetensä.

Turvetuottajat ovat alkaneet panostaa entistä enemmän vesien käsittelyyn ja ympäristönsuojeluun.

On syytä olettaa, että toimenpiteiden vaikutukset näkyvät käytännössä tulevina vuosina. Kaikkien tahojen pitää satsata omalta osaltaan ojitettujen maiden vesienkäsittelyyn.

Puuperäiset polttoaineet yhdessä paikallisen polttoturpeen kanssa antavat erinomaiset mahdollisuudet hoitaa energiatuotantoa Pohjolassa.

Polttoaineen hankinnan kustannushyödyt jäävät omaan maakuntaan ja parantavat työllisyyttä. Lämmön- ja sähköntuotanto pystyy polttamaan puuta ja turvetta yhdessä korkealla hyötysuhteella. Onko meillä varaa olla käyttämättä näitä kansallisia luonnonvaroja?

Ympäristöasiat tulee laittaa kuntoon, mutta tosiasiat on myös syytä ottaa huomioon. Turvetuotanto tarvitsee lisää tuotantopinta-alaa. Tähän meillä on erinomaiset mahdollisuudet, kun tahtoa ja ymmärrystä löytyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.